Stieg Larsson (1954 - 2004)


Stieg Larsson, druhý nejprodávanější autor beletrie na světě pro rok 2008, se narodil 15. srpna 1954 nedaleko města Skelleftea. Karl Stig-Erland Larsson, celým jménem, byl švédský novinář a spisovatel, ve své profesi považován za odborníka na pravicový extremismus.

Když v letech 1977 až 1999 působil jako grafik v tiskové agentuře Tidningarnas Telegrambyra, zrodila se mu v hlavě myšlenka k napsání detektivní série Milénium. Když 9. listopadu 2004 zemřel na těžký infarkt, zanechal po sobě tři hotová, dosud nepublikovaná díla tvořící trilogii Milénium. První kniha z této trilogie, Muži, kteří nenávidí ženy, vyšla ve Švédsku brzy po jeho smrti – v roce 2005. Netrvalo dlouho a stala se mezinárodně uznávaným bestsellerem. Celá trilogie pak po svém vydání sklidila mimořádný úspěch jak u čtenářů tak kritiků.

Nyní se do médií dostala zpráva o pokračování Larssonovy úspěšné trilogie Milénium. Ve svém notebooku zanechal rozepsaný čtvrtý díl – údajně napsat asi dvě stě stran. Proslýchá se také, že před svou smrtí stihl napsat i synopsi pro pátý a šestý díl plánované desetidílné série. Z pod pera švédského novináře a spisovatele Davida Lagercrantze tak má vzniknout pokračování, které se bude odvíjet od předešlých tří dílů. Nový autor zachová hlavní postavy, plánuje však přidat i své nápady a nové postavy. Čtvrtého dílu bychom se tak mohli dočkat už v roce 2015.

Sérii Milénium tvoří nyní tři knihy – Muži, kteří nenávidí ženy (2005), Dívka, která si hrála s ohněm (2006) a Dívka, která kopla do vosího hnízda (2007). První díl dostal v roce 2005 cenu za nejlepší skandinávský kriminální román, druhý díl byl oceněn jako nejlepší švédský kriminální román roku 2006 a třetí díl získal cenu Kniha roku.


15.8.1954
Skelleftehamn, Västerbottens län, Švédsko
9.11.2004
Stockholm, Stockholms län, Švédsko
Stieg Larsson csfd

Muži, kteří nenávidí ženyDívka, která kopla do vosího hnízdaDívka, která si hrála s ohněmMuži, kteří nenávidí ženyMillenniumDie Stieg Larsson StoryNordic Noir: The Story of Scandinavian Crime FictionWhite Terror


Aktualizace osobnostního profilu Stieg Larsson: 9.11. 2023 03:20