Pauline Frederick (1883 - 1938)


Pauline Frederick se narodila 12. srpna 1883 (Boston, Massachussets) do zámožné rodiny jako Pauline Beatrice Libby. Polly, jak se jí její blízcí říkali, byla velice talentovaná žena. Vedle toho, že disponovala značnými pěveckými kvalitami, si vybudovala renomé jako uznávaná divadelní, ale i filmová herečka. Bez problémů dokázala přejít z němého filmu k mluvenému. Bohužel její kariéru ukončila předčasná smrt.

Pauline se prosadila i ve filmu. První filmové role se dočkala ve svých 31 letech ve snímku z roku 1915 THE ETERNAL CITY. Nyní je film považován za ztracený, jako naprostá většina Paulininých filmů. Z přibližně sedmdesáti filmů se dochovalo pouhých patnáct, osm němých a sedm mluvených. K její první filmové roli v tomto snímku se kritika vyjadřuje následovně: "Celé provedení je překvapení, ale nejpřekvapivější je ona. Vše před sebou smete nejpřesvědčivějším a přirozeným ztvárněním emocionální role jaké si vůbec dovedeme vybavit. Její krása je temná, intenzivní a fascinující - šťastná kombinace silných rysů (...). Kromě tělesného šarmu je slečna Frederick schopná předvést vyzrálý herecký výkon, jenž představuje skutečný charakter role (Donna Roma) - hluboce vášnivé a oduševnělé dámy (...). Slečna Frederick vytvořila charakterní roli disponující přesvědčivou silou, přičemž s pozoruhodnou věrností odkryla všechny emocionální výkyvy, kdy se její nenávist mění v upřímnou lásku až tak, že na sebe bere vinu za vraždu, kterou nespáchala. (...)" [review z New York Dramatic Mirror].

Pauline pokračovala v natáčení filmů, které jsou ale nyní převážně ztraceny, namátkou jmenujme snímky ZAZA (1915), THE WOMAN IN THE CASE (1916), v případě tohoto filmu se dochovaly čtyři z pěti kotoučů. THE MOMENT BEFORE (1916), z něhož se dochovala velká část a je uložen v Cineteca Nazionale v Římě. Kompletní se ale dochoval snímek THE LOVE THAT LIVES (1917), jež je uložen v George Eastman House. Dále např. ztracené filmy jako BONDS OF LOVE (1919), ONE WEEK OF LIFE (1919).

V roce 1920 se Pauline Frederick a její matka odstěhovaly do Kalifornie. A v tomtéž roce získala Pauline životní roli v filmu MADAME X (1920, uložen v George Eastman House ). Mary Kelly z Moving Picture World říká: "Pauline Frederick odvedla úžasnou práci ve filmové verzi slavného divadelního dramatu.(...) Slečna Frederick hraje roli matky tragicky, vášnivě a rozhodně neváhá zatratit svou vrozenou přitažlivost v zájmu role, která rozhodně nemůže být krásná." V roce 1926 dokonce s velikým úspěchem ztvárnila roli Madame X i na divadelním jevišti.


12.8.1883
Boston, Massachusetts, USA
19.9.1938
Los Angeles, California, USA
Pauline Frederick csfd

Thank You, Mr. MotoMy MarriageRamonaSocial RegisterSelf DefenseThe Phantom of CrestwoodWaywardThis Modern AgeEvidenceThe Sacred FlameOn TrialMumsieThe NestDevil's IslandHer Honor, the GovernorJosselyn's WifeSmouldering FiresLet Not Man Put AsunderMarried FlirtsOsmnáctiletáThe Glory of ClementinaThe Woman BreedTwo Kinds of WomenRoads of DestinySalvageThe Lure of JadeThe Mistress of ShenstoneThe Sting of the LashA Slave of VanityBezejmennáThe Paliser CaseThe Woman in Room 13Bonds of LoveOne Week of LifeOut of the ShadowPaid in FullThe Fear WomanThe Loves of LettyThe Peace of Roaring RiverThe Woman on the IndexA Daughter of the Old SouthFedoraHer Final ReckoningLa ToscaMadame JealousyMrs. Dane's DefenseResurrectionDouble CrossedHer Better SelfSaphoSleeping FiresThe Hungry HeartThe Love That LivesThe Slave MarketAshes of EmbersAudreyNanette of the WildsThe Moment BeforeThe SpiderThe Woman in the Case


Aktualizace osobnostního profilu Pauline Frederick: 26.2. 2024 19:36