Jan Hrušínský 68 let


Narodil se jako mladší syn vynikajícího českého herce Rudolfa Hrušínského. Na jevišti stál poprvé v pěti letech a už od té doby bylo jasné, že půjde ve stopách svého otce. Po úspěšném ukončení studia pražské konzervatoře začal účinkovat v Činoherním studiu v Ústí nad Labem. Zde se setkal se svou pozdější manželkou Miluší Šplechtovou. Od roku 1984 do roku 1990 byl členem pražského Realistického divadla. Poté působil krátce v Divadle Na zábradlí, spolupracoval s divadlem Rokoko a Divadlem v Řeznické. Jednu dobu též spolupracoval s Divadlem ABC. Nakonec se rozhodl volně navázat na rodinnou tradici a v roce 2002 založil vlastní Divadelní společnost Jana Hrušínského.

Jeho filmografie 80. let je především ve znamení ne moc úspěšných a méně známých filmů jako např. HADÍ JED (1981), ZASTIHLA MĚ NOC (1985), MÁG (1987) či TICHÝ SPOLEČNÍK (1988). Léta 80. nakonec úspěšně završil jako Wohanka ve filmu VÁŽENÍ PŘÁTELÉ, ANO a jako Jan Lhota v komedii KONEC STARÝCH ČASŮ.

V 90. letech se věnoval především divadlu a před kamerou se objevoval hlavně v televizních filmech nebo seriálech – POLEDNÍ ŽÁR (1997), „ČETNICKÉ HUMORESKY“ (1997), BYL JSEM MLADÝM INTELEKTUÁLEM (1999), „ARROWSMITH“ (1999). Začátkem 21. století se jeho účinkování ve filmu omezuje prakticky jen na TV inscenace a filmy, přičemž výjimku tvoří menší role Slávka v ŽELARECH (2003), role starosty v RO(C)KU PODVRAŤÁKŮ (2006) a pana Havlíka v KRÁSCE V NESNÁZÍCH (2006) . Momentálně se podílí na vzniku volného pokračování Dívky na koštěti s názvem SAXANA – VELETRH STRAŠIDEL.


9.6.1955
Praha, Československo
Jan Hrušínský csfd

Pánský klubAch, ta láska nebeská...Pražské orgieKouzelník ŽitoKaždý milion dobrýTajemství pouze služebníŘachandaŠťastnáDuch nad zlatoSaxána a Lexikon kouzelHabermannův mlýnObčanský průkazNepolepšitelnýSofie a ukradený pokladKráska v nesnázíchRo(c)k podvraťákůSlečna GuruTajemná truhlaBoháč a chudákI ve smrti samiModrý MauritiusMalovaný dětiSmrt pedofilaStín vinyVrah jsi ty!ŽelaryBrouk v hlavěKožené slunceIdeální manželKdyž děda miloval Ritu HayworthovouPaní Piperová zasahujePolojasnoJezerní královnaPolední žárCeremoniářPoe a vražda krásné dívkyBubáci pro všední denIl giovane MussoliniVáhyDědeček je lepší než pesMotýlí časKonec starých časůSvatební kočárTáta k příštím VánocůmVážení přátelé, anoZnačka: Na dožitíTichý společníkMoře začíná za vsíMágO Háderunovi a víle ElóřeStřecha nad hlavouKlobouk, měšec a láskaMůj obchod se psyO rybáři a rybcePřezůvky štěstíStatečný AzmunEntentýnyMoje zlaté holkyPutování za měsíční nitkouRudin


Aktualizace osobnostního profilu Jan Hrušínský: 31.10. 2023 20:43