Jan Libíček (1931 - 1974)


Český komik s tváří dobrosrdečného herce a podobnosti dodnes velmi známého a slavnější kolegy z branže amerického komika a herce Hardyho. Narodil se ve Zlíně 28. 9. 1931, zde se také vyučil zámečníkem. Vrozené vlohy k herectví začal realizovat již během doby učení. Po absolvování učňovské školy pracoval cca jeden rok v Ostravském strojírenském podniku. Poté odešel do Prahy, kde si doplnil vzdělání a udělal maturitu na večerní škole.

V další životní etapě dostal předvolání na vojnu. Absolvoval vojenskou základní službu v Armádním uměleckém souboru. Po návratu do civilu jezdil u Vesnického divadla se sídlem v Praze po začouzených sálech hospod a kulturních zřízeních, spokojen však nebyl. Proto uvítal nabídku vrátit se do rodného Zlína. Přijal angažmá v Gottwaldově divadle pracujících, kde začal už profesionálně hrát především v komediálních rolích.

Začal se také částečně věnovat konferenciérské aktivitě, přesto, že nebyl klasický bavič. Získal si rychle u širšího obecenstva velkou oblibu. Také hostoval i v dalších divadelních souborech. Vytvářel role charakteru dobráků, nešikovných postaviček a drobných podvodníčků z různého prostředí. V padesátých letech uzavřel Jan Libíček manželství a vyženil dvě dcery. Stal se pro ně znamenitým otcem. Nikdy nevyhledával velkou společnost, byl spíše uzavřenější povahy a nikdy nemluvil o svém soukromí. Přitom poloha projevu povahy byla ke všem velmi přátelská. Rád holdoval dobrému jídlu a pivu.

Opětovné setkání s Janem Grossmanem z pražského Divadla Na zábradlí, bylo pro Jana Libíčka osudové. Nabídka, kterou dostal, se neodmítá. V pražském divadle byl obsazen do hlavní role ve hře KRÁL UBU a nezklamal, povedlo se přesvědčit pochybovače, že umí a to velice přesvědčivě. Počala jeho hvězdná dráha. Tím se mu otevřela cesta k filmu.


28.9.1931
Zlín, Československo
24.5.1974
Praha, Československo
Jan Libíček csfd

Konec agenta č. 312Muž z LondýnaMuž, který se spustilOhnivý májTelevize v Bublicích aneb Bublice v televiziVejce pro maršálaJakou barvu má láskaKomedie o strašidleKufrMalá noční návštěvaNoc na KarlštejněObhájceTetička za všechny penízeTři chlapi na cestáchTři nevinníTři oříšky pro PopelkuVolání o pomocZemě zlatých plodůZvony pana MlácenaDvě věci pro životHliněný vozíčekJak to bylo v Únoru?Jako padlý sníhMorčataO BumbrlíčkoviSeznámení hledajíSmrt si vybíráSvatý MichalZbojník OndrášZdravá vdova 29/169Šest medvědů s CibulkouBitvaDrak ŠustidrakDívka na koštětiKonec draka KusodrápaLásky Emanuela PřibylaModerní bytSlaměný kloboukTrapasy IITřírohý kloboukVčera a dnesČlověk není sámO hradu Zásadce a turecké vojněPinocchiova dobrodružství II.Ta slepička kropenatáĎábelské líbánkyŠest uprchlíkůŽraloci„Pane, vy jste vdova!“„Čtyři vraždy stačí, drahoušku“Ach, ta vojnaDen sedmý, osmá nocSvětáciZabil jsem Einsteina, pánové...Farářův konecMaratónMaupassantovy povídkyObjížďkaPražské nociZločin pátera Amara


Aktualizace osobnostního profilu Jan Libíček: 18.11. 2023 12:46