Ludmila Vostrčilová (1918 - 2003)


Lída Vostrčilová se narodila jako Ludmila Stýblová 29. května 1918 v Místku (dnes Frýdek – Místek). Jako mladá se rozhodla pro studium herectví na dramatickém oddělení Státní konzervatoře v Praze (1937 – 1940). Následně jako profesionální herečka prošla souborem ostravského Českého divadla moravskoslezského (1940 – 1943) a s manželem pražským Nezávislým divadlem (1943 – 1945), Divadlem 5. května (1946 – 1948), Divadlem státního filmu (1948 – 1951) a Divadlem na Vinohradech (1952 – 1991), v němž hrála až do odchodu na odpočinek. V letech 1943 („Soud lásky“) a 1944 („Rozbitý džbán“) Vostrčilová hostovala také v činohře pražského Národního divadla.

Nejúspěšnější filmové období Lídy Vostrčilové se váže na začátek jejích hereckých začátků na rozhraní 40. a 50. let, kdy byla krátce i s filmem v pracovním svazku. Poprvé se zjevila jako děvečka v hospodě ve Vávrově historické komedii NEZBEDNÝ BAKALÁŘ (1946) se Zdeňkem Štěpánkem a Vlastou Matulovou v titulních rolích. Hned zpočátku si připomeňme hereččiny nejvýznamnější úkoly v titulních rolích dívky zbojníka Nikoly Šuhaje (Gustav Nezval) Eržiky ve svém v pořadí druhém snímku NIKOLA ŠUHAJ (1947) M. J. Krňanského a do románů zhlídnuté prodavačky Božky, dcery nervózního vrchního oficiála Tříšky (Saša Rašilov) v Machově komedii RODINNÉ TRAMPOTY OFICIÁLA TŘÍŠKY (1949).

Z dalších rolí 40. a 50. let si uveďme hospodyni Barušku (MUZIKANT), Jasanovu (Eman Fiala) ženu (VZBOUŘENÍ NA VSI), jeřábnici (PAN NOVÁK), Kalouskovou (V TRESTNÉM ÚZEMÍ), snoubenku Růženu Juklíčkovou (RACEK MÁ ZPOŽDĚNÍ), herečku a cestující Gavendovou (ÚNOS), Trncovu (Karel Höger) ženu (NÁSTUP), Šimkovu (Vladimír Hlavatý) manželku (NAD NÁMI SVÍTÁ), milenku Dohnalovou (NA KONCI MĚSTA), Týnu Přehršlehovou (ZAOSTŘIT, PROSÍM!) a matku Jiřinu Novákovou (krátká satira z občasníku „Trn“ PROČ LŽE…?).

Od šedesátých let se její filmografie začala povážlivě zkracovat a rozmělňovat po filmech TEREZA (žena Beneše), KOLIK SLOV STAČÍ LÁSCE? (vedoucí bufetu Fanynka), ČINTAMANI & PODVODNÍK (choť inspektora vlakové služby Václava Holuba), STRAKATÍ ANDĚLÉ (teta), ZNAMENÍ RAKA (pacientka Lisá), FLIRT SE SLEČNOU STŘÍBRNOU (Procházková), ČAS LÁSKY A NADĚJE (švadlena Vávrová), MLADÝ MUŽ A BÍLÁ VELRYBA (sekretářka Šprinclová), JAK RODÍ CHLAP (žena ve spořitelně), ÚTĚKY DOMŮ (divadelní herečka), DNESKA PŘIŠEL NOVÝ KLUK (babička), NEÚPLNÉ ZATMĚNÍ (učitelka). Úplně naposledy si ve filmu zahrála babičku v Drhově černé komedii DOTYKY (1988).


29.5.1918
Místek, Rakousko-Uhersko
29.4.2003
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Ludmila Vostrčilová csfd

Hřbitov pro cizinceSkládačkaJmenuji se po tátoviDotykyPavouk se smaragdovýma očimaPřípad PlatfusVelká kočičí pohádkaNeúplné zatměníDneska přišel nový klukNezralé malinyÚtěky domůJak rodí chlapKolombínaMladý muž a bílá velrybaO statečné princezně JaněKrásaČas lásky a nadějeDoňa PerfectaEgyptologovéJako malé dětiChlap pravdu uneseJako padlý sníhOpory společnostiKam slunce nechodí...Madame Sans-GéneMordová rokleFlirt se slečnou StříbrnouZnamení RakaStrakatí anděléČintamani & podvodníkPrvní velký případStrach a bída třetí říšeVšední dny prokurátoraKolik slov stačí lásce?Můj přítel GajTerezaZákon věrných strážcůSlavíkZaostřit, prosím!Čert a KáčaNa konci městaNad námi svítáNástupÚnosRacek má zpožděníV trestném územíPan NovákRodinné trampoty oficiála TříškyVzbouření na vsiMuzikantNikola ŠuhajNezbedný bakalářNáhrdelníkPřípad pro zvláštní skupinuBambinotMalý pitaval z velkého města


Aktualizace osobnostního profilu Ludmila Vostrčilová: 1.11. 2023 22:13