Stanislav Zindulka (1932 - 2019)


Narodil se 5. května 1932. K herectví ho přivedli nejen jeho rodiče, kteří hráli ochotnické divadlo, ale i jeho nos. Divadlo a divadelní šatny mu totiž natolik zavoněly, že se z toho prostě musela stát láska na celý život. Na prknech, která znamenají svět, stál poprvé už v pěti letech. Od té chvíle jde až do dneška téměř z role do role.

Filmový či televizní divák si ho vybaví především jako "velkého herce malých rolí". V polovině osmdesátých let jej proslavila role v seriálu VLAK DĚTSTVÍ A NADĚJE. Často hraje v pohádkách (například ANDĚL PÁNĚ či KOUZELNÝ MĚŠEC), ale objevil se mj. také ve známých snímcích HANELE, BÁJEČNÁ LÉTA POD PSA nebo BUMERANG i v úspěšných seriálech (BYLO NÁS PĚT či ČETNICKÉ HUMORESKY). Popularitu mezi nejmenšími diváky mu získala i role kouzelného dědy v Kouzelné školce České Televize.

V roce 2001 získal Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli za ztvárnění Edy v BABÍM LÉTĚ.


5.5.1932
Jilemnice, Československo
14.3.2019
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Stanislav Zindulka csfd

Policejní historkyNarušitelKouzelník ŽitoMůj strýček ArchimedesLichožroutiZločin v PolnéBuráceníSprávnej dresWilsonovŽivot je životHořící keřKřídla VánocNěžné vlnyPoselŠkolní výletOdcházeníBludičkyDešťová vílaOsudové penízeHodinu nevíš...KlíčekOcas ještěrkyPamětniceŠejkKouzla králůNa rozchodnouPolibek na cestuHodina klavíruKdo hledá, najdePoslední vlakAnděl PáněO ševci Ondrovi a komtesce JůlinceRestaurace U princeČerná kartaI ve smrti samiKřesadloNávrat zbloudilého pastýřeLišákPoslání s podrazemBabí létoKarlínská baladaČeský RobinsonAni málo, ani moc…Františka aneb O zelených svících a Černé Matce BožíHaneleNávštěva staré dámyO bojácném FloriánkoviSilák a strašidlaGenij vlastiKrálovny kouzelného lesaO Johance s dlouhými vlasyVše pro firmuBáječná léta pod psaJasnovidkaPrvní a posledníRomeo, Julie a tmaStůj, nebo se netrefím!Čas jeřabinDědo, čaruj


Aktualizace osobnostního profilu Stanislav Zindulka: 6.11. 2023 18:40