Monique Mélinand (1916 - 2012)


Francouzská herečka Monique Mélinand má za sebou zajímavou a především obdivuhodně dlouhou kariéru, poprvé stála před kamerou v roce 1927, zatím naposledy v roce 2006, čímž zdatně konkuruje mnohem slavnější Danielle Darrieux. Monique Mélinand pochází z Paříže a jako její filmový debut se uvádí dnes již dávno zapomenutý němý snímek DUŠE DĚTÍ (Ames d'enfants, 1927) režiséra Jeana Benoit-Lévyho. Monique poté začala studovat herectví a od počátku třicátých let vystupovala na různých pařížských jevištích, například v Théâtre de la Nouvelle Comédie nebo Théâtre de l'Athénée.

Po skončení války se Monique Mélinand vrátila do Francie a znovu pod Jouvetovým vedením hrála v divadle, například ve hrách Bláznivá ze Chaillot (Théâtre de l'Athénee) nebo Škola pro ženy (Théâtre des Célestins). Častěji začala hrát i ve filmu, opět s Jouvetem se setkala v kriminálce MEZI JEDENÁCTOU A PŮLNOCÍ (Entre onze heures et minuit, 1949). V dalších úspěšných titulech kriminálního žánru pak vytvořila manželskou dvojici se známými tvářemi, s Bernardem Blierem to byl film VETERÁNI ZE SAINT-LOUP (Les anciens de Saint-Loup, 1950), nevěrnou manželkou Jeana Gabina byla ve filmu ZKRVAVENÁ HLAVA (Le sang à la tête, 1956), dále to byl Jean Desailly, obviněný z vraždy, ve snímku SMRT BELLY (La mort de Belle, 1961). Mezitím se přehrála i do rolí matek a například Alain Delon byl jejím synem v komedii SLABÉ ŽENY (Faibles femmes, 1959). V historickém koprodukčním dramatu KÁŤA (Katia, 1959) ztvárnila postavu předčasně zemřelé carevny Marie.

Vytíženou herečkou zůstávala nadále i v divadle, připomeňme například slavnou hru Kočka na rozpálené plechové střeše, v níž hrála v Théâtre Antoine, nebo Dostojevského Idiot uvedený v Théâtre des Célestins. Z její další práce pro film připomeňme dvojí setkání s Annie Girardot; její matkou byla v retrospektivně pojatém snímku DOBRÉ BYDLO (La bonne soupe, 1964), naopak matkou studenta, který prožívá dramatický milostný vztah se svou profesorkou (Annie Girardot), byla ve filmu UMŘÍT NA LÁSKU (Mourir d'aimer, 1971). Připomeňme také roli markýzy de Plessis-Bellieres, v níž se mihla ve filmu ANGELIKA, MARKÝZA ANDĚLŮ (Angélique, marquise des anges, 1964).

Vedle divadla a filmu začala spolupracovat také s televizí, kde od 60. let hrála v seriálech nebo adaptacích divadelních her. Na divadelních jevištích zaujala v představení Cestující bez zavazadel (Théâtre des Mathurins), vystupovala také na legendárním divadelním festivalu v Avignonu. Z jejích dalších rolí maminek hlavních protagonistů uveďme film JDI ZA MÁMOU, TÁTA PRACUJE (Va voir maman, papa travaille, 1979), v němž byla matkou Marlene Jobert, nebo ÚTĚK DO BEZPEČÍ (À nous deux, 1979), kde byla její dcerou Catherine Deneuve. Od počátku osmdesátých let se před kamerou vyskytuje již jen výjimečně, od postav matek přešla k úlohám babiček (ČAS ZNOVU NALEZENÝ - Le temps retrouvé, 1999), zatím naposledy se objevila v menší roli jeptišky v dramatu AVRIL (2006).


9.3.1916
Paříž, Île de France, Francie
16.5.2012
Paříž, Île de France, Francie
Monique Mélinand csfd

AvantiAvrilPrezidentŽirafí krkLes Âmes fortesČas znovu nalezenýGénéalogies d'un crimeTransatlantiqueBratři GravetovéTři životy a jen jedna smrtJeanne la Pucelle II - Les prisonsL'Écrivain publicToubab BiOutremerManon RolandováVent de galerneOn a volé Charlie Spencer !Ils appellent ça un accidentAu Bon BeurreLes Deux orphelinesLes Papillons de la garrigueCauchemarEclipse sur un ancien chemin vers CompostelleÚtěk do bezpečíJdi za mámou, táta pracujeLes Chemins de l'exil ou Les dernières années de Jean-Jacques RousseauLa Communion solennelleLa MachineLes Mal partisTělo mého nepříteleSept morts sur ordonnanceOtevřená tlamaVyvoleníNejvětší událost od chvíle, kdy člověk vstoupil na MěsícLes Jambes en l'airLéa l'hiverMuž s transplantovaným mozkemSi j'étais vousUmřít na láskuUn beau monstreKoňská hlavaPoslední adresaThe Lady in the Car with Glasses and a GunL'AméricainLa Femme écarlateL'HorizonUn auteur à succèsZlodějAngelika, markýza andělůLa Bonne soupeTajný policistaRencontresSmrt BellyCyrano de BergeracVers l'extaseFaibles femmesKáťaLe Sang à la têteLa PochardeLady Paname


Aktualizace osobnostního profilu Monique Mélinand: 14.3. 2024 09:18