Turhan Bey (1922 - 2012)


Filmový herec Turhan Bey, vlastním jménem Turhan Gilbert Selahattin Sahultavy, se narodil 30.3.1922 ve Vídni. Matka byla původem české národnosti, otec turecké. Tento exoticky vyhlížející, zajímavý muž se uchytil v Hollywoodu, kam přišel s myšlenkou a přáním  stát se filmovým hercem  v  roce 1940  a  stal se součástí dobrodružných, orientálních i pohádkových příběhů spolu s herci  Jonem Halem, Sabu, a krásnou Mariou Montez.

Jeho kariéra, a právě tak i kariéra indického kolegy Sabu a herečky Marie Montez od roku 1947 stagnovala. Trh byl momentálně přesycen a nebyl zájem o podobné příběhy. Turhan se vrátil zpět do Evropy  a usadil se ve městě svého narození, ve Vídni, kde si zřídil fotostudio a začal se věnovat reklamním a uměleckým fotografiím.

Nicméně se před kamerou ještě několikrát objevil. Byla to televize, která mu umožnila návrat k divákovi a  seriály The Coming of Shadows - 1995, Learning Curve - 1998 a  v dalším TV seriálu Babylon 5, 1995-1998. Turhan Bey natočil 43 filmů.


30.3.1922
Vídeň, Wien, Rakousko
30.9.2012
Vídeň, Wien, Rakousko
Turhan Bey csfd

Vražedný bojHealerPosedlost nociSkejťák 2Prisoners of the CasbahSong of IndiaAdventures of CasanovaParole, Inc.Úžasný pan XOut of the BlueNight in ParadiseFrisco SalSudanAli Baba a 40 loupežníkůBowery to BroadwayDragon SeedJdi za chlapciThe ClimaxBackground to DangerCrazy HouseDivoká zajatkyněThe Adventures of Smilin' JackThe Mad GhoulWhite SavageArabské nociBombay ClipperDanger in the PacificDestination UnknownDrums of the CongoJunior G-Men of the AirThe Falcon Takes OverThe Mummy's TombUnseen EnemyBurma ConvoyFootsteps in the DarkRaiders of the DesertShadows on the StairsThe Gay FalconBabylon 5NávštěvníkTo je vražda, napsalaVirtuální realitaStrážce mořeHollywood ChineseHistorie hororuAmerican MastersTwenty Years AfterThe 5th Annual American Cinema Awards


Aktualizace osobnostního profilu Turhan Bey: 31.10. 2023 19:20