Gian Maria Volonté (1933 - 1994)


Gian Maria Volontè, italský herec, známý rolemi padouchů v Leoneových “Pro hrst dolarů” a “Pro pár dolarů navíc“. Pro svoji schopnost vcítit se do charakteru postav, které hrál, bývá ale také považován za jednoho z nejlepších evropských herců. Volontè se narodil v Miláně a školu ukončil v Římě, v roce 1957. Před filmovou kariérou prošel krátkým obdobím u televize a divadla (Shakespeare, Goldoni). Debutoval v roce 1960 v SOTTO DIECI BANDIERE (režie Duilio Coletti).

Volontè účinkoval také v komediích - JÍZDA NA TYGRU, svoji všestrannost uplatnil ve filmu BRANCALEONOVA ARMÁDA. Šíři svého hereckého talentu však naplno rozvinul v dramatech – BANDITÉ V MILÁNĚ, AFÉRA Z TITULNÍ STRÁNKY, LA CLASSE OPERAIA VA IN PARADISO a v kriminálním dramatu IL SOSPETTO. V r. 1968 získal Stříbrnou stuhu pro herce v hlavní roli za film KAŽDÉMU CO MU PATŘÍ. Tu samou cenu Volontè obdržel ještě dvakrát: v Petriho filmu PODIVNÉ VYŠETŘOVÁNÍ (vítěz ceny Akademie pro nejlepší cizojazyčný film), mnohými považovaný za nejlepší Volontèovu roli a v OPERA AL NERO. V r. 1983 získal cenu pro nejlepšího herce na MFF v Cannes za “SMRT MARIA RICCIHO. Čtyři roky nato, na MFF v Berlíně, se stal opět nejlepším hercem (kriminální drama IL CASO MORO).

V r. 1990 byl prohlášen nejlepším evropským hercem (snímekPORTE APERTE) a roku 1991 na filmovém festivalu v Benátkách obdržel Zlatého lva za své celoživotní dílo. Volontè vytvořil mnoho dalších rolí za hranicemi Itálie. Byl silně politicky aktivní a známý svými levicovými názory. Umírá na infarkt v r. 1994 v řecké Florině během natáčení ULYSSES' GAZE (r. Theo Angelopoulos). Role po něm byla obsazena Erlandem Josephsonem. Volontèovo místo posledního odpočinku je podle jeho přání na malém hřbitově krásného sardinského ostrůvku Isola della Maddalena.


9.4.1933
Milano, Lombardy, Itálie
6.12.1994
Florina, Řecko
Gian Maria Volonté csfd

Funes, un gran amorTirano BanderasUna Storia sempliceOtevřené dveřeTre colonne in cronacaKámen mudrcůPestalozziho horaKronika ohlášené smrtiUn Ragazzo di CalabriaAféra MoroSmrt Maria RiccihoDáma s kaméliemiStark SystemKristus se zastavil v EboliOperación OgroMám strachSvědectví obce MarusiaTodo modoIl sospettoUn sorriso, uno schiaffo, un bacio in boccaGiordano BrunoLucky LucianoAféra z titulní stránkyAtentát v PařížiPřípad MatteiDělnická třída jde do rájeSacco a VanzettiLe vent d'estNa generálův rozkazOsudový kruhPodivné vyšetřováníVe znamení štíraZbojníkova milenkaBandité v MiláněSummitKaždému, co mu patří...Kulka pro generálaSedm bratrůTváří v tvářBrancaleonova armádaHet gangstermeisjeLa strega in amoreProbuď se a zabíjejDoba naší láskyInchieste del commissario Maigret: Una vita in giocoPro pár dolarů navícBáječný paroháčPro hrst dolarůIl taglio del boscoIl terroristaIl peccatoUn uomo da bruciareČtyři neapolské dnyAntinea, l'amante della città sepoltaDěvče se zavazadlemErcole alla conquista di AtlantideJízda na tygruPod deseti vlajkamiVěznice parmskáCaravaggio


Aktualizace osobnostního profilu Gian Maria Volonté: 9.11. 2023 08:23