Florinda Bolkan 83 let


Florinda Bolkan - vlastním jménem José Soara Bulco - je rodilá brazilka. Otec byl velmi známý poslanec a spisovatel. Florinda po něm zdědila literarní nadání. Odjela na studia do Evropy a zakotvila ve Francii na škole École des Arts, kde studovala jazyky a literaturu. Když zemřela její matka, přestěhovali se s otcem do Rio de Janeira, kde nějaký čas pracovala jako letuška. Při svých návštěvách v New Yorku, kam nejčastěji létala, neušla pozornosti reklamních agentů, a díky nim se stala fotomodelkou. To jí umožnilo hodně cestovat, ale především poznávat zajímavé lidi, hlavně z prospěšného uměleckého prostředí, kde nechyběli ani tehdejší filmové hvězdy a významní režiséři.

Mezinárodní hvězdu z ní ovšem udělala úloha rozmazlené, zkažené Augusty Terzi, která v kriminálním dramatu Podivné vyšetřování manipuluje svým milencem-policejním komisařem (hrál jej Gian Maria Volonté) a nutí jej ke zločinu.

Určité rysy dekadence a snad i perverzity jsou znát i v dalších rolích, jako byla ve filmu Royal Flash tanečnice a kurtizána Lola Montez, do jejíž rukou padne namyšlený mladík (Malcolm McDowell). Florida je dobrá herečka, a dokázala to také v psychologickém dramatu Krátká dovolená, kterou režíroval Vittorio De Sica. V Krátké dovolené hrála chudou a upracovanou dělnici Claru, která prožívá šťastnou chvíli svého života, a to paradoxně v plicním sanatoriu. Dále hrála Florida například milenku prokletého francouzského básníka Arthura Rimbauda v biografickém filmu Sezona v pekle; hraběnku Chotkovou, manželku rakouského arcivévody Františka Ferdinanda d'Este, v rekonstrukci Sarajevský atentát, a nebo jihoamerickou krásku Claudii, která utíká se vzbouřenými plantážovými dělníky před krutými dozorci, v dobrodružném filmu Manos.

Florida Bolkan se v posledních letech uplatňuje i jako režisérka. Debutovala snímkem Neznal jsem Tururu, který byl v roce 2000 uveden na MFF v San Sebastianu. Byla členkou mezinárodní poroty na MFF v Karlových Varech 2004, k velké radosti ředitele Jiřího Bartošky.


15.2.1941
Ceara, Brazílie
Florinda Bolkan csfd

La notte breveCattive inclinazioniEu Não Conhecia TururuStínyUn bacio nel buioBela DonnaOmbre du pharaon, L'L'ombra abitataStrana storia di Olga O., LaDelitto passionaleCherchez la femmeDelitti imperfettiVoyageuse du soir, LaMiliardiMademoiselle ArdelPastPortaritratto per signoraPrima děvčataPrisoner of RioAffari di famigliaV pastiAcqua e saponeLegati da tenera amiciziaHabibi, amor míoManaosLa settima donnaTod im NovemberSpolečný pocit studuLe ormeRoyal FlashSarajevský atentátFlavia, la monaca musulmanaVrtohlavá ovceCari genitoriKrátká dovolenáLe droit d'aimerMuka neviňátekUn uomo da rispettareIncontroPoslední údolíUna Lucertola con la pelle di donnaA přišel den černých citrónůBenátský anonymPodivné vyšetřováníStagione all'inferno, UnaGli intoccabiliLe Voleur de crimesMetti, una sera a cenaSoumrak bohůUn detectiveCandyRagazza piuttosto complicata, UnaAlice auf der FluchtIncantesimoMise láskyRainha da Vida, AChobotnice


Aktualizace osobnostního profilu Florinda Bolkan: 4.11. 2023 12:00