Romolo Valli (1925 - 1980)


Herec Romolo Valli obohatil svým uměním dějiny italského poválečného divadla, proslul především dlouholetou jevištní spoluprací s režisérem Giorgiem de Lullo (1921-1981), méně se již v tehdejší Itálii mluvilo o tom, že byli partnery i v soukromém životě, kromě toho Valli získal i tři prestižní ocenění za své filmové role. Pocházel ze starobylého města Reggio Emilia a na přání svých rodičů vystudoval práva, od mládí byl ale přitahován divadlem, takže vystudovanému oboru se nikdy nevěnoval.

Mezi největší úspěchy společnosti Compagnia dei Giovani patřila především moderní interpretace důležitých her L. Pirandella (Šest postav hledá autora, Jindřich IV.), sám Romolo Valli podal pozoruhodné herecké výkony také v Deníku Anny Frankové nebo v Čechovových Třech sestrách. Zatímco Giorgio de Lullo se jako divadelní režisér filmu spíše vyhýbal a Rossella Falk hrála před kamerou jen příležitostně, Romolo Valli od konce padesátých let nastřádal na své konto několik desítek výrazných vedlejších rolí. Poprvé stál před kamerou jako nadřízený hlavního hrdiny v Soldatiho komedii POLICARPO, PÍSAŘ (Policarpo, ufficiale di strittura, 1958), která byla uvedena na festivalu v Cannes.

Počátkem šedesátých let odehrál Romolo Valli vedlejší role ve dvou filmech s Claudií Cardinale (STATEK - La viaccia, 1960; DĚVČE SE ZAVAZADLEM - La ragazza con la valigia, 1960). V méně známém filmu MILÁNSKÝ PŘÍBĚH (Una storia milanese, 1962) hrál otce hlavního hrdiny a za roli získal svou první Stříbrnou stuhu za nejlepší výkon, kterou uděluje Italský syndikát filmových novinářů. Na tuto prestižní cenu aspiroval znovu hned o rok později postavou asketického kněze Pirrona ve slavném Viscontiho GEPARDOVI (Il gattopardo, 1963). Ve stejném roce pak vytvořil manželský pár s Annie Girardot v povídkovém filmu s tématikou rozvodu VYHNÁNÍ Z MANŽELSTVÍ (I fuorilegge del matrimonio, 1963).

Během šedesátých let se Romolo Valli vedlejšími rolemi podílel také na několika adaptacích významných divadelních her, a to i v mezinárodních koprodukcích - jako malíř se objevil po boku Ingrid Bergman ve filmu NÁVŠTĚVA STARÉ DÁMY (The Visit, 1964), jako doktora Luila jsme jej mohli vidět s Elizabeth Taylor a Richardem Burtonem v britském filmu VLAK S MLÉKEM ZDE JIŽ NESTOJÍ (Boom, 1968), který sám autor předlohy Tennessee Williams označil jako nejlepší adaptaci své stejnojmenné hry. Jen výjimečně přijal účast i v jiných žánrech, připomeňme alespoň kriminálku ŠACH KRÁLOVNĚ (Scacco alla regina, 1969) nebo western HLAVU DOLŮ (Giù la testa, 1971).


7.2.1925
Reggio Emilia, Itálie
1.2.1980
Řím, Lazio, Itálie
Romolo Valli csfd

Světlo ženyBobby DeerfieldDes Teufels AdvokatHolocaust 2000MěšťáčekXX. stoletíNipoti miei dilettiRodinný portrétTestimone deve tacere, IlCo?Paulina 1880Kapsy plné dynamituSmrt v BenátkáchŠéf gangu: Láska a nožeZahrada Finzi-ContiniůScacco alla reginaVlak s mlékem zde již nestojíNon stuzzicate la zanzaraMarito è mio e l'ammazzo quando mi pare, IlMandragoraStálost rozumuThe VisitDragées au poivreGepardNejkratší denVyhnání z manželstvíBoccaccio '70Peccati d'estateStoria milanese, UnaDen lvůDěvče se zavazadlemStatek5 Branded WomenCarro armato dell'8 settembre, IlPiaceri del sabato notte, IPolicarpo, ufficiale di scritturaVelká válkaVento del SudIl piacere dell'onestàLa fiera delle vanità


Aktualizace osobnostního profilu Romolo Valli: 8.11. 2023 21:13