Leslie Cheung (1956 - 2003)


Leslie Cheung rodným jménem Fat-Chong Cheung pocházel z početné rodiny, byl nejmladším z deseti dětí. Jeho otec byl dobře známý krejčí, jehož zákazníky byli třeba William Holden, Cary Grant. Jeho rodiče se rozvedli, když byl mladý. Ve třinácti leteh byl poslán do školy v Anglii, tam čelil rasismu. Pracoval v restauraci svých příbuzných kde také zpíval. Tou dobou si zvolil své jméno, podle oblíbeného britského herce Leslie Howarda, který ho uchvátil ve filmu Gone With Wind. Na jménu Leslie se mu líbilo, že může být ženské i mužské. Později začal studovat na univerzitě v Leedsu textilní managment, ale po prvním roce, z důvodu nemoci svého otce, studia ukončil a vrátil se do Hong Kongu v roce 1976. Leslie začal o rok později kariéru zpěváka a herce.

O rok později účinkuje ve filmu Wong Kar- Waie ASHES OF TIME. Spolu s ním ve filmu hraje tehdejší filmová elita hong Kongu, Jacky Cheung, Tony Leung Chiu Wai, Brigitte Lin, Maggie Cheung, Charlie Young, Carina Lau, Tony Leung Kai-Fai, Collin Chou. Film posbíral spoustu nominací a ocenění ve světě nejen v Asii. Roku 1995 obdrží Leslie cenu pro nejlepšího herce od Hong Kongského sdružení filmových kritiků za svoje celoroční působení. V roce 1996 se opět setká na plátně s Gong Li ve filmu Kaige Chena TEMPTRESS MOON. O rok později hraje ve filmu Wong Kar-Waie HAPPY TOGETHER, jeho partnerem je Tony Leung Chiu Wai. Za roli v tomto snímku byl nominován na cenu Zlatého Koně pro nejlepšího herce a ve stejné kategorii byl nominován i na Hong Kongskou flmovou cenu. Leslie Cheung byl jedním z prvních herců, kteří se odvážili hrát homosexuální role. O své orientaci prohlašoval, že je bisexuálem. Kromě herectví měl Leslie neuvěřitlené úspěchy v hudební kariéře, které nebyly vůbec malé oproti těm filmovým.

Z pozdější filmové kariéry zmiňme filmy jako romantická komedie ANNA MAGDALENA z roku 1998, kde se kromě něj objeví Kelly Chen, Jacky Cheung a Takeshi Kaneshiro, Aaron Kwok. S Kelly Chen a Aaronem Kwokem se setká opět o dva roky později v komedii AND SO I HATE YOU. Jeho posledním filmem se stal horrový thriller s romantickou linkou jménem INNER SENSES, jeho partnerkou byla Karena Lam. Za svůj výkon obdržel nominaci na Cenu Zlatého koně pro nejlepšího herce pro rok 2003. V tomto roce bohužel život i kariéra Leslieho Cheunga končí. Dlouhodobě trpěl depresemi. 1. dubna 2003 vyskočil z dvacátéhočtvrtého patra Mandarin Oriental Hotel. Na uctění jeho památky se 7.dubna v Hong Kongu sjely desítky tisíc fanoušků z USA, Kanady, Taiwanu, Číny, Japonska, Koreje, Jihovýchodní Asie, včetně celebrit, navzdory tehdejšímu nebezepčí SARS. Tři měsíce po jeho smrti vyšlo jeho poslední album. Posledním filmem je pro něj Ashes Of Time Redux z roku 2008, kdy Wong Kar-Wai oprášil 14 let starou verzi svého filmu.

Leslie Cheung patřil už v roce 2000 k nejoblíbenějším asijským hvězdám podle Čínské kontinetální televize, o pět let později byl zvolen jako nejoblíbenější herec za sto let čínské kinematografie. Leslie vyhrál spoustu žebříčků popularity ve filmu i hudbě, různých ocenění za přínos apod. Pracoval s těmi nejznámějšími režiséry Asie, podílel se na mnoha památných a vynikajících filmech, které jsou dnes klasikou. Jeho účinkování ve světě filmu by vám nemělo uniknout, protože skutečně patří k těm nejlepším hercům (nejen) Asie, vybíral si žánrově různorodé role, kde prokazoval svůj talent.


12.9.1956
Hongkong
1.4.2003
Hong Kong, Čína
Leslie Cheung csfd

Cheng feng po langNa východě ďábel, na západě jedInner SensesDouble TapLian zhan chong shengLiu xing yuXing yue tong huaAnna ma de lian naHong se lian renJiu xing bao xiKontraband97 jia you xi shiŠťastni spoluDa san yuanJin zhi yu ye 2Se qing nan nuSvůdný měsícXin Shang Hai tanThe Chinese FeastYe ban ge shengDai fu zhi jiaDong xie xi duJi de... xiang jiao cheng shu shi II: Chu lian qing renJin xiu qian chengJin zhi yu yeBai fa mo nu zhuanBai fa mo nu zhuan IIHua tian xi shiSbohem, má konkubínoShe diao ying xiong zhi dong cheng xi jiuJia you xi shiLan Jiang zhuan zhi fan fei zu feng yunHao men ye yanZlodějiA Chinese Ghost Story IIA Fei zheng zhuanBláznivá mise 5Sha zhi lianA Chinese Ghost StoryLepší zítřek 2Yan zhi kouLepší zítřekOu ranQiu ai fan dou xingWei ni zhong qingBehind the Yellow LineSan wen zhiSheng dan kuai leThe Intellectual TrioDi yi ciLittle Dragon MaidenThe DrummerChong ji 21Lie huo qing chunNing mung hoh lokOn TrialHe caiHong lou chun shang chunNong boon do chingThe Spirit of the Sword


Aktualizace osobnostního profilu Leslie Cheung: 30.10. 2023 11:46