Gabriela Vránová (1939 - 2018)


V mládí nadějná filmová herečka, později spíše známá z televize, především ale dlouhodobá výrazná osobnost Vinohradského divadla a hlavně jedna z našich předních recitátorek, to je Gabriela Vránová. Pocházela ze smíšené rodiny a narodila se na Slovensku, kde její otec tehdy působil jako pedagog. Vyrůstala v kulturním prostředí, což bylo dáno především osobností jejího otce Jaroslava V. Vrány (1904-1988), který kromě své profese pedagoga proslul jako křesťansky orientovaný lyrický básník, lásku k českému jazyku, potažmo k divadlu pěstovala v dceři i matka, taktéž učitelka. Po vyhlášení Slovenského štátu se rodina přestěhovala do Brna, kde Gabriela Vránová vyrůstala a také zde vystudovala herectví na JAMU (1960).

Její další celoživotní působení je spojeno s Divadlem na Vinohradech, kde hraje již bezmála padesát let (od roku 1962). Gabriela Vránová zde podala strhující výkony v desítkách hlavních rolí světového i domácího repertoáru, sama si nejvíce cení titulních postav v představeních Nora (za kterou v roce 1975 obdržela divadelní Cenu Jaroslava Průchy), Antigona, Maryša nebo Faust a Markétka, další stěžejní úlohy ztvárnila ve světové klasice (Romeo a Julie, Tři sestry, Letní hosté) i osvědčeném domácím repertoáru (Dalskabáty aneb Hříšná ves, Loupežník, Měsíc nad řekou, Tvrdohlavá žena), sebejistě ale přijala i úkoly z pera moderních autorů (Král Jan). Ačkoli se z postav lyrických dívčích hrdinek přehrála především do úloh tragicky pojatých a psychicky nevyrovnaných žen, prokázala i schopnost konfrontace s komediálním repertoárem.

Nabídky od filmu zůstaly po příchodu do Prahy značně dlužné významu Gabriely Vránové jako divadelní herečky, v šedesátých letech nicméně dostala ještě několik poměrně velkých příležitostí, především v kriminálním žánru (POKLAD BYZANTSKÉHO KUPCE, 1966; SMRT ZA OPONOU, 1966). Další herecké úkoly před filmovou kamerou byly již jen menšího rozsahu, navíc za celá sedmdesátá léta hrála jen v jednom filmu (HOP – A JE TU LIDOOP, 1978), později se přehrála do nevelkých rolí matek mladých hrdinek (UF – ONI JSOU TADY, 1988; ČEKÁNÍ NA PATRIKA, 1988).

Mnohem více si můžeme Gabrielu Vránovou připomínat díky její práci v televizi. Nutno je připomenout především čtyři velké seriálové role. Lyrický dívčí půvab zúročila v postavě Lízy Bornové v historickém a mimořádně úspěšném seriálu SŇATKY Z ROZUMU (1968), v dalším podobně pojatém projektu F. L. VĚK (1971) předvedla zcela odlišnou kreaci lehkomyslné Betty. Z postav současných žen je dodnes populární její ušlápnutá Anička Čiháková v legendárních CHALUPÁŘÍCH (1975), výraznou úlohu v podobě psychicky vyčerpané učitelky Hajské pak ztvárnila v seriálu MY VŠICHNI ŠKOLOU POVINNÍ (1984). Na všechny uvedené tituly Vránová dodnes velmi ráda vzpomíná, menší role pak odehrála i v dalších seriálech. Z televizních inscenací pak zmínku zasluhuje historický snímek SLEČNA RAJKA (1979), v němž hrála titulní roli.


27.7.1939
Nové Mesto nad Váhom, Slovenský stát
16.6.2018
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Gabriela Vránová csfd

Bastardi 3Bastardi 2Bekyně mniškaTři životyŽil jsem s cizinkouMyceni - náznakSmetanový světZakletá třináctkaSpolečníkNa hraněO princi TruhlíkoviPoutníciNoc pastýřůŠťastlivec SullaMilostivé létoPán plamínkůBludištěNaděje má hluboké dnoSedm bílých plášťůUtopím si ho sámPíšťaličko, otloukej seUf - oni jsou tadyVzestup po šikmé plošeČekání na PatrikaMá vlastOni věděli, co je láskaTrvale jasnoVelká filmová loupežDrahý BedřichuCizí holkaTažní ptáciA zlehka zazvoníDěkuju, pane profesoreZahrada dětíAž já budu velkáDlouhý měsícDlouhý týdenUbohý pan KufaltVšichni za jednohoBalíčekJak dostat tatínka do polepšovnySlečna RajkaHop - a je tu lidoopJak vytrhnout velrybě stoličkuRáno budeme moudřejšíTak teď nebrečTetinkaAkce Býčí okoTaková divná ženskáTatínekHodinky šly pěšinkamaMaminkaBertillón 166Dům Doni BernardyGenerál chudýchNarozeninyVelký obloukČerná horečkaHrst plná kopřivOkno ještě svítí


Aktualizace osobnostního profilu Gabriela Vránová: 8.3. 2024 23:39