Jaroslav Weigel (1931 - 2019)


Jaroslav Weigel byl původním povoláním učitel dějepisu a výtvarné výchovy. V 60. letech spolupracoval jako ilustrátor s časopisem Mladý svět. Tehdy si poprvé přečetl jednu povídku od Zdeňka Svěráka a velmi se mu líbila. Proto se v roce 1970 připojil k Divadlu Járy Cimrmana, kde nejprve pracoval jako scénograf a návrhář kostýmů, později i jako herec.

Dočkal se i několika spíše epizodních rolí v českých filmech z autorské dílny Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka. Viděli jsme jej jako Rouska v komedii MAREČKU, PODEJTE MI PERO!, uvaděče na výstavě v JÁCHYME, HOĎ HO DO STROJE!, číšníka ve VRCHNÍ, PRCHNI!, pana Pecháčka ve snímku ROZPUŠTĚNÝ A VYPUŠTĚNÝ nebo učitele fyziky ve filmu JÁRA CIMRMAN LEŽÍCÍ, SPÍCÍ. Jeho posledním filmem byla hořká komedie Jana Svěráka VRATNÉ LAHVE.


2.1.1931
Rychnov nad Kněžnou, Československo
5.9.2019
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Jaroslav Weigel csfd

Vratné lahveDobrodružství pod postelíČernobílá pohádkaTvrdý chlebaNejistá sezónaRozpuštěný a vypuštěnýJára Cimrman ležící, spícíVrchní, prchni!Kulový bleskNa samotě u lesa„Marečku, podejte mi pero!“Jáchyme, hoď ho do stroje!Případy detektivní kanceláře OstrozrakNa lavici obžalovaných justiceDraculův švagrPražský studentFilmová lázeňZvláštní znamení touhaZáskok aneb Cimrman v Národním divadlePsaní do nebeČeské nebe: Cimrmanův dramatický kšaftČeské nebe: Cimrmanův dramatický kšaft40 let Divadla Járy Cimrmana aneb Ze hry do hryAfrika aneb Češi mezi lidožravci30 let Divadla Járy CimrmanaAktBlaníkLijavecPosel z LiptákovaVražda v salónním coupéVyšetřování ztráty třídní knihyCimrman soběDlouhý, Široký a KrátkozrakýDobytí severního póluDobytí severního póluVšechnopártyCimrmaniÚsměvy


Aktualizace osobnostního profilu Jaroslav Weigel: 17.3. 2024 16:59