Jean-François Poron (1936 - 2020)


Francouzský herec Jean-François Poron se donedávna objevoval v televizních seriálech, u nás je ale známější díky mnohem starším filmům, v nichž začínal jako pohledný mladík. Pochází z Paříže a herectví studoval v proslulé škole René Simona. V osmnácti letech se poprvé mihnul ve filmu PAŘÍŽSKÝ VZDUCH (L'air de Paris, 1954), k větším rolím se dostal až koncem padesátých let. Mezitím začal s profesionálním divadlem, vystupoval na scéně Théâtre de l'Ambigu nebo Odéon-Théâtre de France.

Televize ostatně začala v jeho aktivitách převažovat, zatímco ve filmu se od konce 60. let přestal prakticky vyskytovat. Kromě adaptací divadelních her hrál v televizi často v seriálech, připomeňme alespoň některé známé i u nás (MARKÝZ DE BOIS DORÉ - Les beaux messieurs de Bois Doré, 1976; HRABĚ MONTE CHRISTO - Le comte de Monte Cristo, 1980; KRYŠTOF KOLUMBUS - Christopher Columbus, 1985). Mezitím se začal s úspěchem věnovat namlouvání komentářů k dokumentárním filmům, v této činnosti našel nejen zalíbení, ale také značnou popularitu.

Před filmovou kamerou se po delší odmlce objevil ve velké roli reportéra Girarda v příběhu z první světové války CHARLIE BRAVO (1980), menší úlohu dostal v Schoendoerfferově filmu ČEST KAPITÁNA (L'honneur d'un capitaine, 1982). Zatím poslední filmovou roli odehrál v italském Damianiho VYŠETŘOVÁNÍ (L'inchiesta, 1986). Od té doby se Poron objevuje jen v televizi, nejčastěji v kriminalistických seriálech, naposledy jej diváci mohli vidět v roce 2004 v jedné epizodě seriálu NAVARRO.


6.5.1936
Paříž, Île de France, Francie
3.9.2020
Francie
Jean-François Poron csfd

VyšetřováníČest kapitánaQuatre femmes, quatre vies: Des chandails pour l'hiverCharlie BravoLa fin et les moyensJerk à IstambulFils de Tarass Boulba, LeTaras Bulba, il cosaccoŽelezná maskaKněžna de ClévesLe rendez-vousLes Loups dans la bergerieLa Caméra explore le temps: Le véritable aiglonAsphalteLe miroir a deux facesLes Jeux dangereuxLes TricheursPardonnez nos offensesPařížský vzduchŽena zákonaMaigretV comme vengeanceNavarroTendresse et passionAnges et loupsLe Chevalier de PardaillanLe GerfautCatherineGrand hôtelKryštof KolumbusMarianne, une étoile pour NapoléonLes Amours des années grisesLa vie des autresLes Amours des années follesHrabě Monte CristoMarkýz de Bois-DoréLes Mohicans de ParisUn tyran sous la pluiePosledních pět minut


Aktualizace osobnostního profilu Jean-François Poron: 6.3. 2024 19:04