Ota Sklenčka (1919 - 1993)


Herec Ota Sklenčka se narodil 19. prosince 1920 ve východočeské metropoli Hradec Králové. Jako mládenec začal studovat medicínu, ale po zavření českých vysokých škol německými okupanty se v roce 1939 dal na hereckou dráhu. Začínal v Jihlavě roku 1942 u Horáckého divadla. Postupně vystřídal divadelní jeviště v Liberci, Teplicích a v Táboře. V roce 1951 se stal členem Ústředního divadla československé armády působícího v budově Vinohradského divadla v Praze. V letech 1961-1975 byl členem Městských divadel pražských a od roku 1975 hrál v Realistickém divadle. Po revoluci v roce 1989 byl jako důchodce několik sezón členem Divadla na Vinohradech.

Mezi záliby herce Sklenčky patřilo sběratelství a malování. Sbíral kamínky a brouky, malovat chodil především do volné přírody. Ke konci života chodíval rád na ryby. Pokud měl volno, vydával se pravidelně večer nebo ráno k vodě. Co ale nesnášel, byly rozhovory. Sám říkával, že kdyby si měl vybrat mezi zubařem a rozhovorem, šel by raději vždy k zubaři.

Měl rád režiséry, kteří uměli poznat špatnou manýru a chtěli ji z člověka sedřít a najít v každém herci to nejlepší. Už jenom proto si asi nejvíce rozuměl s Alfrédem Radokem při práci v Městských divadlech pražských. Ve filmu začínal v 50. letech. Jako první filmový režisér, který oslovil Sklenčku, byl Jiří Slavíček. Vznikl tak film MORDOVÁ ROKLE, ve kterém hráli i špičkoví herci jako Vladimír Hlavatý či Josef Beyvl. Následovaly další filmy - NA KONCI MĚSTA, BOTOSTROJ, ZTRACENÁ STOPA, TANKOVÁ BRIGÁDA či komedie POSLUŠNĚ HLÁSÍM.

V 60. letech hrál Sklenčka ve známých filmech KRÁL KRÁLŮ (komedie s Jiřím Sovákem a Milošem Kopeckým) a TCHÝNĚ (komedie) či v seriálu SŇATKY Z ROZUMU (režie František Filip). 70. léta byla ve znamení seriálů - F.L.VĚK (1971), MUŽ NA RADNICI (1976), NEMOCNICE NA KRAJI MJĚSTA (1977) či INŽENÝRSKÁ ODYSSEA (1979). Rok 1974 přinesl roli plánického faráře v seriálu 30. PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA.


19.12.1919
Hradec Králové, Československo
10.10.1993
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Ota Sklenčka csfd

Pozvání na večeřiHelimadoeFascikl „S“Hřbitov pro cizincePilát Pontský, onoho dneÚtěk do vězeníPremiéraSvědek umírajícího časuChtěla bych ten stromDědek BártaFaustOtravný víkendVážení přátelé, anoČlověk proti zkázeLékařiMalé dějiny jedné rodinyProkletí domu HajnůTřetí tátaVianoce Adama BorončuBratřiDům na SahařeSoučtyCesta za hvězdným prachemHazardJsi krásnáOhnivé ženy se vracejíPeníze a krevRuceStatečný AzmunStudentská baladaVelká filmová loupežBarvy na výběrDomek u lesaDrahý BedřichuExperiment EvaHavárie v zámeckém parkuKus životaKřídlovka pro MajoránkaMarné cesty holubůO mrtvých jen dobřePřípad PlatfusVáclava Kašpara den pátýČarodějky z Greenham CommonAféra FénixAtomová katedrálaKřižovatkaObrazOdhalení jednoho spiknutíPod maskouProdloužený časSvatba s generálemVenkovanZáchvěv strachuČas zráníDuch soudce PaukneraDva útržky ze života mužeDvě noci s císařemNuž, brány dokořán již otevřete...!Olej do ohněPod nohama nebe


Aktualizace osobnostního profilu Ota Sklenčka: 2.11. 2023 18:14