Jean Martinelli (1910 - 1983)


Francouzský herec Jean Martinelli natočil přes třicet filmů, bohaté uplatnění mu nabídla také televize, především se ale realizoval v divadle, kromě toho byl uznávaným dabérem. Pocházel z Paříže a umělecké nadání zdědil po matce, jíž byla významná operní pěvkyně Germaine Martinelli (1887-1964). Hereckou průpravu získal Martinelli v proslulé škole René Simona a jako dvacetiletý byl angažován do nejslavnějšího francouzského divadla Comédie Française, kde pak setrval dvě dekády (1930-1950).

Vytížení divadlem a nechuť vedení Comédie Française uvolňovat herce k natáčení byly příčinou faktu, že Martinelliho filmografie se během 30. a 40. let rozrůstala jen pomalu, připomeňme ale zajímavý titul POSLEDNÍ VALČÍK (La dernière valse, 1936). V této zfilmované podobě Straussovy operety hrál hlavní mužský part hraběte Dimitrije a jeho partnerkou tu byla slavná česká operní pěvkyně Jarmila Novotná. V roce 1950 odešel Jean Martinelli z Comédie Française a následně vystřídal několik pařížských divadel, hrál například v Théâtre des Célestins nebo Comédie des Champs Elysées, v letech 1953-1954 hrál v úspěšné hře Dokonalá vražda od Fredericka Knotta, znovu se objevoval i v klasice (Bouře, Hamlet, Tři sestry).

Uvolnění ze svazku Comédie Française umožnilo Martinellimu častěji přijímat nabídky od filmařů a v 50. letech se před kamerou vyskytoval s větší četností. Mušketýra Athose hrál v Hunebellově verzi TŘÍ MUŠKETÝRŮ (Les trois mousquetaires, 1953). Menší role v historických kostýmech mu přinesly i další slavné filmy jako ČERVENÝ A ČERNÝ (Le rouge et le noir, 1954) nebo KDYBY NÁM PAŘÍŽ VYPRÁVĚLA (Si Paris nous était conté, 1955), v mezinárodním měřítku jej zviditelnil i Hitchcockův film CHYŤTE ZLODĚJE (To Catch a Thief, 1955), kde hrál Foussarda, podezřelého z loupeže klenotů.

Počátkem šedesátých let se Jean Martinelli začal více věnovat práci s hlasem, srdce malých diváků si získal především namluvením postavičky medvídka Teddyho v dětském pořadu DOBROU NOC, DĚTI (Bonne nuit les petits), který se od roku 1962 řadu let těšil značné oblibě. Významným způsobem se prosadil i ve filmovém dabingu, pro francouzskou distribuci často namlouval Garyho Coopera, Burta Lancastera i řadu dalších amerických herců, mluvil i za zahraniční herce hrající ve francouzských filmech. Nevzdával se ani divadla, v Euripidových Trójankách hrál například na legendárním divadelním festivalu v Avignonu.


15.8.1910
Paříž, Île de France, Francie
13.3.1983
Paříž, Île de France, Francie
Jean Martinelli csfd

Zločin Pierra LacazeStaline est mortLes Héroïnes du malAmours sous la révolution: La passion de Camille et Lucile Desmoulins, LesGloriaLa mort du pantinZvířeLes AngesPod africkým sluncemGentleman z EpsomuHrabě Monte ChristoLe PrésidentLe Bonheur est pour demainUn beau dimanche de septembrePolice judiciaireClub de femmesSi Paris nous était contéChyťte zlodějeLa MadelonČervený a černýBelle mentalitéTři mušketýřiLa Vie est un jeuFuret, LeDernière heure, édition spécialeMenace de mortGoualeuse, LaBlanchetteDanseuse rouge, LaLoupiote, LaLa dernière valseDeux orphelines, LesL'Abbé ConstantinTout pour l'amourAmours des années grises, LesBlanc, bleu, rougeAkce proti pašováníDames de coeur, LesJulien Fontanes, magistratLa vie des autresHommes de Rose, LesD'Artagnan amoureuxUn juge, un flicMarkýz de Bois-DoréLucien LeuwenMohicans de Paris, LesRytíř BouřkaTréteaux, racontez-nous


Aktualizace osobnostního profilu Jean Martinelli: 1.11. 2023 11:55