Larry Gelbart (1928 - 2009)


Dar vyvolávat smích se u Larryho Gelbarta objevil brzy a nikdy ho neopustil. Jeho vynikající kariéra autora komedií se čte jako historie tohoto umění za posledních 40 let. Jeho autorské počiny sahají až do zlaté éry rozhlasu, mimo jiné díky jeho otci. Starší Gelbart byl holičem v Beverly Hills, který si dával záležet na tom, aby svým klientům, jako byl Danny Thomas, říkal, jak vtipného patnáctiletého syna má. Díky tomu, že mu otec dělal neoficiálního agenta, se Larry stal profesionálním komediálním scenáristou ještě před dokončením střední školy.

Gelbart opustil „Duffy's Tavern“ a začal psát pro „Joan Davis Show“. Během toho byl povolán do armády. U Armed Forces Radio Service sloužil rok a 11 dní, ale bylo to velmi produktivní období. Psal pro armádní „Command Performance“ a zároveň pokračoval v psaní pro Joan Davis a Jacka Paara, který tehdy v létě zaskakoval za Jacka Bennyho. Poté psal pro Jacka Carsona a Boba Hopea, a to jak v rozhlase, tak v televizi, a podílel se také na televizním pořadu The Red Buttons Show.

V roce 1953 se připojil ke štábu televizního pořadu Your Show of Shows a psal scénky pro Sida Caesara a Imogene Coca ve společnosti takových mistrů vtipu, jako byli Mel Brooks, Carl Reiner a Neil Simon. Za tento seriál získal Gelbart cenu Sylvania a dvě ceny Emmy. V 60. letech začal psát pro divadlo. Napsal „My L.A.“ a „The Conquering Hero“ a spolu s Burtem Shevelovem se pokusil přepsat Plautuse. Výsledkem byla Cestou na fórum se stala divná věc, úspěšná broadwayská hudební komedie se Zerem Mostelem v hlavní roli, za kterou Gelbart a Shevelove získali v roce 1962 cenu Tony.

Když se „Fórum“ přestěhovalo do Londýna, Gelbart a jeho rodina odjeli s ním. Během devítiletého pobytu tam napsal komediální film Nesprávná truhla, divadelní hru „Jump“ a několik televizních scénářů. Gelbart se vrátil do Los Angeles, aby napsal scénář k televiznímu seriálu M*A*S*H. Byl zodpovědný za 97 dílů tohoto seriálu, jednoho z nejsledovanějších a nejzábavnějších televizních počinů.


25.2.1928
Chicago, Illinois, USA
11.9.2009
Beverly Hills, California, USA
Larry Gelbart csfd

M*A*S*H - Co bylo potomM*A*S*HV hlavní roli Pancho Villa osobněC-ScamSmlouva s ďáblemZbraň davového šílenství


Aktualizace osobnostního profilu Larry Gelbart: 24.2. 2024 08:19