Freddie Young (1902 - 1998)


Frederick Archibald Young byl anglický kameraman s dlouhou a úspěšnou kariérou. Měl sedm sourozenců a pocházel z chudé rodiny. Fascinován filmy byl už od malička a do tohoto průmyslu vkročil už v roce 1917, kdy byl v Gaumont studio zaměstnán jako laborant. Ještě předtím se však stihl podílet na výrobě ručních granátů v muniční továrně, když byl nucen opustit školu. Práci nenáviděl a záhy ji opustil. Práce ve filmové laboratoři ho naplňovala mnohem více, a často experimentoval s tónováním obrazu. Dva roky na to, už byl její vedoucí, a posléze už i asistent kameramana. V dobách, kdy se začal ozvučovat film, už měl za sebou několik celovečerních filmů. Ještě před začátkem druhé světové války poprvé navštívil USA s cílem uplatnit se jako kameraman, avšak tehdejší způsob práce a určitá míra nezávislosti mu nebyla po chuti a vrátil se zpět do Anglie.

Když si ho David Lean vybral pro natočení historického filmu Lawrence z Arábie, nemohl ani tušit jak zásadní význam to pro jeho kariéru bude mít. Směsici širokoúhlých záběrů rozpálené pouště dokázal proměnit jak ve zlatý Globus, tak i Oskara. S režisérem Leanem proto natočil ještě další dva, neméně úspěšné, snímky: Doktor Živago a Ryanova dcera, přičemž i za tyto dva snímky byl oceněn Oskarem. Jedná se tedy o jednu z nejúspěšnějích spoluprací režiséra a kameramana v dějinách.

V této, pro sebe nejúspěšnější, dekádě natočil také jeden z dílů Jamese Bonda se Seanem Connerym - Žiješ jenom dvakrát, a podílel se i na, mezi válečnými filmy ceněné, Bitvě o Británii. V 70. letech už však o výraznější nabídku nezavadil, ikdyž ve své profesi pokračoval až do 80. let.

Byl dvakrát ženatý, přičemž jeho první manželka zemřela v roce 1963. Druhé manželství vydrželo až do jeho smrti. Byl též členem americké asociace kameramanů, a členem královské fotografické společnosti. V roce 1970 se stal důstojníkem Řádu britského impéria.


9.10.1902
Londýn, England, Velká Británie
1.12.1998
Londýn, England, Velká Británie
Freddie Young csfd

Meč statečných: Legenda o Siru Gawainovi a Zeleném rytířiInvitation to the WeddingHra s diamantyIke: The War YearsVěci po RichardoviPokrevní příbuzníStevieMuž se železnou maskouModrý ptákPovolení zabíjetDatlové semínkoLutherNadějné vyhlídkyThe Horror of DeathMikuláš a AlexandraRyanova dceraBitva o BritániiHříšný DaveySmrtelný případŽiješ jenom dvakrátDoktor ŽivagoLord JimRotten to the CoreSedmý úsvitLawrence z ArábieGorgoThe Greengage SummerHand in HandMacbethŠalamoun a královna ze SábyGideon's DayI Accuse!Indiskrétní příběhThe Inn of the Sixth HappinessIsland in the SunMalá chýšeThe Barretts of Wimpole StreetBeyond MombasaPřestupní stanice BhowaniVyzvání k tanciŽízeň po životěBedevilledZrazeníKnights of the Round TableMogamboTime BombIvanhoeCalling Bulldog DrummondOstrov pokladůConspiratorEscapeThe Winslow BoyJak vzpomínámeWhile I LiveBedeliaCaesar a KleopatraThe Young Mr. Pitt49th ParallelBusman's Honeymoon


Aktualizace osobnostního profilu Freddie Young: 30.3. 2024 09:16