Mireille Perrey (1904 - 1991)


Francouzská herečka Mireille Perrey se celý život důsledně vyhýbala společnosti, žila sama, nebyla vdaná, neměla děti a z jejího soukromí je toho známo velmi málo. Do historie francouzské kinematografie ale vstoupila desítkami vedlejších i několika hlavními rolemi, natočila celkem 40 filmů, později se objevovala i v televizi. Narodila se v Bordeaux jako Camille Mireille Perrey, od dětství se věnovala hudbě, hru na housle studovala na konzervatoři v Toulouse. Tady v ní její pedagogové objevili i nadání pro herectví, načež odešla do Paříže a studovala na konzervatoři, studium dokončila s první cenou v oboru komedie v roce 1926.

Nutno dodat, že s velkými filmovými rolemi neměla Mireille Perrey příliš velký úspěch, popularitu si ale mezitím budovala vedlejšími úlohami po boku oblíbených herců, ve filmu JIM LA HOULETTE (1935) to byl například slavný Fernandel, s nímž hrála i později. Ačkoliv se ve filmu zviditelňovala v kvalitativně okrajové produkci, podařilo se jí mezitím vybudovat pověst uznávané divadelní herečky a za druhé světové války byla angažována na nejslavnější francouzskou scénu, Comédie Française. Tady setrvala pět let (1942-1947) a hrála například v Molièrových hrách Zdravý nemocný a Měšťák šlechticem nebo v Claudelově Saténovém střevíčku.

Po válce se filmovým fanouškům připomněla v ústřední dvojici s Fernandelem v komerčně úspěšné komedii KOHOUTÍ SRDCE (Coeur de coq, 1947), režisér tohoto filmu Maurice Cloche ji pak obsadil také do role manželky titulního hrdiny v životopisném snímku DOKTOR LAENNEC (Docteur Laënnec, 1948). Opět jednou z hlavních rolí hraběnky de Blondille se uvedla v adaptaci Maupassantovy předlohy MLÁDENEC PANÍ HUSSONOVÉ (Le rosier de Madame Husson), která hlavně díky Bourvilovi dosáhla značného ohlasu u diváků (více než čtyři milióny návštěvníků v kinech). S Bourvilem a Fernandelem se během padesátých let potkala ještě v několika dalších úspěšných filmech, s Fernandelem například vytvořila manželskou dvojici v kriminální komedii MUŽ V NEPROMOKAVÉM PLÁŠTI (L'homme à l'imperméable, 1956), s Bourvilem to byl film ZELENÁ KOBYLA (La jument verte, 1959).

Z pozdější filmografie Mireille Perrey uveďme slavný muzikál PARAPLÍČKA ZE CHERBOURGU (Les parapluies de Cherbourg, 1964), v němž ztvárnila tetu Elisu, tehdy se také začala objevovat v televizi, hrála například v několika televizních seriálech. Před filmovou kamerou stála naposledy v melodramatickém příběhu Jacquese Deraye TROCHA SLUNCE VE STUDENÉ VODĚ (Un peu de soleil dans l'eau froide, 1971).


3.2.1904
Bordeaux, Francie
8.5.1991
Fontainebleau, Francie
Mireille Perrey csfd

L'Enterrement de Monsieur BouvetUn peu de soleil dans l'eau froideLa FenêtreL'Homme aux cheveux grisMademoiselle de la FertéParaplíčka ze CherbourguRadosti velkoměstaCertains l'aiment... froideLes Mains d'OrlacZelená kobylaPrisons de femmesDonnez-moi ma chanceMuž v nepromokavém pláštiLa Villa sans souciTant qu'il y aura des femmesAdam est... ÈveCarnavalMadame de...L'Amour, MadameL'amour, MadameHotel SaharaKnockLes Maîtres-nageursLe Rosier de Madame HussonMeurtres ?Miquette a její matkaDocteur LaennecToâCoeur de coqVlastJeannouNadia la femme traquéeUne javaÉducation de princeLa FesséeLa Souris bleueMon deputé et sa femmeL'Amant de Madame VidalJim la houletteJuanitaDédéL'École des contribuablesLe Chasseur de chez Maxim'sJe serai seule après minuitPas sur la boucheLucien Leuwen


Aktualizace osobnostního profilu Mireille Perrey: 16.4. 2024 06:09