Véra Norman 96 let


Francouzská herečka Véra Norman hrála po druhé světové válce středně velké role ve více než dvaceti filmech, dnes je ale její kariéra dávno uzavřenou kapitolou. Narodila se v Paříži, pocházela ale z rodiny ruských emigrantů, její vlastní jméno zní Marguerite Trediakovski. Po středoškolských studiích si našla práci sekretářky v divadle, její půvab brzy zaujal divadelního ředitele, který jí nabídl studium herectví. Ještě za druhé světové války získala Véra Norman hereckou průpravu u významných divadelních umělců a před kamerou stála poprvé ve zcela epizodní úloze v historickém filmu KRÁLOVA PROHRA (Échec au roy, 1944).

Znovu se divákům představila také v historických kostýmech, středně velké role odehrála ve filmech CÍSAŘSKÉ FIALKY (Violetas imperiales, 1952) nebo v jedném z příběhu o krásné šlechtičně Caroline z 18. století (ROZMARNÁ CAROLINE - Un caprice de Caroline chérie, 1953). Hodnotnější příležitost dostala v adaptaci divadelní hry SNÍH BYL ŠPINAVÝ (La neige était sale, 1952), kde hrála po boku Daniela Gélina. Jestliže řada mladých hereček spojených s průměrnou filmovou produkcí 40. a 50. let musela odejít do ústraní ještě před příchodem nové vlny, podobný osud potkal i Véru Norman, která svůj poslední film natočila v roce 1954.

Ještě do poloviny šedesátých let hrála Véra Norman divadlo, několikrát se objevila i v televizi, kde se uplatnila mimo jiné jako producentka. Později ale odešla do ústraní a dala průchod své zálibě v umění; otevřela si obchod se starožitnostmi, jako výtvarnice začala pracovat s keramikou a malovat obrazy. Véra Norman dnes žije v Deauville na severním pobřeží Francie a na veřejnosti se objevuje již jen zřídka.


28.12.1927
Paříž, Île de France, Francie
Véra Norman csfd

Corsaires du Bois de Boulogne, LesLa Neige était saleUne balle suffitCet homme est dangereuxRozmarná CarolineUn jour avec vousVioletas imperialesAu pays du soleilPetites Cardinal, LesSérénade au bourreauHomme de la Jamaïque, L'Lady PanameLe Tampon du CapistonMa pommeGrand rendez-vous, LeMission à TangerRetour à la vieLa renégateRose de la mer, laRouletabille joue et gagneÉchec au royTorticola kontra Frankensberg


Aktualizace osobnostního profilu Véra Norman: 30.11. 2023 21:21