Miriam di San Servolo (1924 - 1991)


Italská herečka Miriam di San Servolo by byla dávno zapomenutá, ale protože byla sestrou Mussoliniho milenky, dodnes se její jméno objevuje v různých pramenech. Narodila se jako Maria Petacci v Římě do rodiny doktora Francesca Saveria Petacciho (1883-1970), který se oženil s Giuseppinou Persichetti (1888-1962), příbuznou papeže Pia XI., a díky tomu se Petacci stal později papežovým osobním lékařem. Rodina Petacciových se tak dostala mezi římskou smetánku a starší dcera Clara Petacci (1912-1945) se počátkem 30. let stala milenkou italského fašistického diktátora Benita Mussoliniho.

Když v roce 1943 začali Spojenci osvobozovat Itálii od jihu, na Mussoliniho doporučení rodina Petacciů opustila Řím. Miriam di San Servolo odešla od roztočeného filmu SEN LÁSKY (Sogno d'amore, 1943; opět v režii F. M. Poggioliho), který již zůstal nedokončen. Na útěku byli ale všichni zatčeni a uvězněni v Novaře v severní Itálii. Německým výsadkářům se je podařilo osvobodit, Mussolini pak nastoupil na svou poslední pouť a na severu země zřídil s podporou německých vojsk loutkovou Italskou sociální republiku. Po definitivním konci války byl Mussolini zastřelen, spolu s ním byla popravena i Clara Petacci a její bratr Marcello Petacci.

Zbytek rodiny Petacciových již v roce 1943 raději Itálii opustil a zázemí jim poskytlo fašistické, ale neutrální Španělsko. Tady ostatně našla útočiště i řada italských herců a režisérů. Miriam di San Servolo tady pokračovala v herecké kariéře a do roku 1950 natočila na Pyrenejském poloostrově devět filmů, v několika z nich hrála i hlavní role (CONFIDENCIA, 1948; TORTURADOS, 1950). Je pochopitelné, že tehdy nepoužívala své vlastní jméno, upustila i od někdejšího italského pseudonymu a ve Španělsku byla známá jako Myriam Day.

V padesátých letech se v tichosti vrátila do Itálie, po čase si na ni vzpomněl francouzský režisér Henri Decoin, který jí nabídl poměrně velkou roli Maggy Langové, milenky hlavního hrdiny, v kriminálce ZRALÉ PRO ZABITÍ (Bonnes a tuer, 1954). Později se Miriam di San Servolo podílela jako kostýmní návrhářka na komedii KRÁTKÉ LÁSKY V PALMĚ NA MAJORCE (Brevi amori a Palma di Majorca, 1960). V této době také spolu s matkou vedla soudní procesy proti italskému tisku, který se v článcích o Mussolinim nešetrně dotknul celé rodiny Petacciových.


31.5.1924
Řím, Lazio, Itálie
24.5.1991
Řím, Lazio, Itálie
Miriam di San Servolo csfd

ClarettaBonnes à tuerCita con mi viejo corazónFlor de lagoTorturadosInvasore, L'Tempestad en el almaVendavalConfidenciaDoña María la BravaLluvia de hijosEl emigradoL'amico delle donneSogno d'amoreLe vie del cuore


Aktualizace osobnostního profilu Miriam di San Servolo: 24.4. 2024 18:37