Magali Vendeuil (1926 - 2009)   † 82 let


Francouzská herečka Magali de Vendeuil strávila svou kariéru především v divadle, s filmem nebo televizí spolupracovala jen výjimečně. Pocházela ze šlechtické, ale nijak významné rodiny Pichon de Vendeuil, která dříve vlastnila na východě Francie, Magali se ale narodila ve vesnici Le Vernarède na jihu. Herectví vystudovala v Paříži na konzervatoři a po absolutoriu v roce 1950 byla angažována do nejslavnějšího francouzského divadla Comédie Française, kde našla uplatnění především v klasice.

Spolupráci navázala také s televizí, kde se několikrát objevila v populárním historickém cyklu LA CAMÉRA EXPLORE LE TEMPS (1957-1966); hned v jednom z jeho prvních dílů hrála hlavní roli Napoleonovy polské milenky (MARIE WALEWSKÁ, 1957). V roce 1964 se provdala za populárního herce a režiséra Roberta Lamoureuxe (1920-2011), načež značně omezila své aktivity na jevišti i před kamerou. Není nijak překvapivé, že před kameru se vrátila právě v Lamoureuxově režii a postavou matky se znovu připomněla divákům v jeho nadmíru úspěšné válečné komedii KAM SE PODĚLA SEDMÁ ROTA? (Mais où est donc passée la septième compagnie?, 1973). S podobným hereckým obsazením se o rok později objevila v komedii NEMOŽNÉ... NE PRO FRANCOUZE (Impossible... pas français, 1974), opět v režii Roberta Lamoureuxe.

Počátkem 70. let začala znovu častěji účinkovat v televizi, převážně v divadelních adaptacích, výjimečně to byly i seriály, například v historickém seriálu VÁLKA ŽEN (La guerre des femmes, 1986) hrála královnu Annu Rakouskou. Ve spolupráci s Robertem Lamoureuxem pak znovu hrála i divadlo, častěji vystupovala na jevišti Théâtre Antoine, své umělecké aktivity ukončila v závěru 90. let.

Magali de Vendeuil zemřela v Paříži 12. ledna 2009 ve věku 82 let.


18.9.1926
La Vernarède, Francie
12.1.2009
Neuilly-sur-Seine, Paříž, Île de France, Francie
Magali Vendeuil csfd

Nemožné? Neznáme!Kam se poděla sedmá rota?Jugez-les bienFernand clochardLa Caméra explore le temps : Le sacrifice de Madame de LavaletteLa Caméra explore le temps : Marie WalewskaPlus de whisky pour CallaghanUne fille épatanteDrôle de noceKrásky nociProcès au VaticanLa Guerre des femmes


Aktualizace osobnostního profilu Magali Vendeuil: 25.4. 2024 05:58