Oskar Homolka (1898 - 1978)


Homolkův silný evropský přízvuk, zavalitá postava, husté obočí a slovansky znějící jméno vedly k tomu, že ho mnozí považovali za Východoevropana respektive Rusa. Narodil se však ve Vídni a kariéru zahájil na prknech rakouského divadla - zdejší úspěch vedl později k prestižnějšímu angažmá v Německu (Mnichov, Berlín). První filmy točil v Německu: DIE ABENTEUR EINES ZEHNMARKSCHEINS (1926), HOKUSPOKUS (1930) a DREYFUS (1930). Po nástupu nacistů k moci odjel do Británie a později se jako jeden z mnoha evropských židovských herců a divadelníků uchýlil do Spojených států, kde se zapsal jako všestranný herec.

Vedle Ronalda Reagana ho můžeme uvidět ve válečném filmu PRISONER OF WAR (1954), jako Dr. Brubakera po boku rozevláté Marilyn Monroe v komedii SLAMĚNÝ VDOVEC (1955) nebo spolu s Katharine Hepburnovou a řadou dalších známých tváří v komedii THE MADWOMAN OF CHAILLOT (1969). Za své předvedení maršála Kutuzova ve Vidorově velkofilmu VOJNA A MÍR (1956) byl nominován na Zlatý glóbus. V polovině 60. let se vrátil do Anglie, kde zaujal rolemi Rusů v thrillerech POHŘEB V BERLÍNĚ (1967) nebo MOZEK ZA MILIARDU DOLARŮ (1967). K jeho posledním filmům se řadí romantické drama DATLOVÉ SEMÍNKO (1974) Blakea Edwardse.

Oskar Homolka byl celkem čtyřikrát ženatý. Jeho první ženou (v letech 1928-1937) byla maďarská Židovka, filmová a divadelní herečka Grete Mošejmová. Druhá žena, baronka Vally Hatvanyová, byla také maďarská herečka. Vzali se v prosinci 1937, ale čtyři měsíce po svatbě zemřela. Rok nato (1939) se oženil s prominentní fotografkou Florence Meyerovou (1911-1962), dcerou majitele deníku Washington Post. Než se rozvedli, stihli zplodit dva syny, Vincenta a Laurence. Poslední ženou byla herečka Joan Tetzelová. Toto manželství (1949-1977) pak vydrželo až do její smrti. Oskar Homolka zemřel pouhé tři měsíce po ní, na zápal plic v anglickém Sussexu.


12.8.1898
Vídeň, Rakousko-Uhersko
27.1.1978
Sussex, England, Velká Británie
Oskar Homolka csfd

One of Our OwnThe Legendary Curse of the Hope DiamondDatlové semínkoVan der Valk a dívkaExecutioner, TheSong of NorwayThe Madwoman of ChaillotAssignment to KillThe Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. HydeMozek za miliardu dolarůThe HappeningPohřeb v BerlíněJoy in the MorningDlouhé lodi VikingůDanger ZoneMooncussers, ThePánská jízdaThe Wonderful World of the Brothers GrimmMr. SardonicusRashomonGardový seržantHeart of DarknessKlíčSbohem, armádoVojna a mírSlaměný vdovecPrisoner of WarHouse of the Arrow, TheTop SecretDer schweigende MundThe White TowerAnna LucastaI Remember MamaThe Shop at Sly CornerHostagesMission to MoscowGangsterská nevěstaRage in HeavenComrade XSedm hříšníkůThe Invisible WomanEbb TideEverything Is ThunderRhodes of AfricaSabotážMoral und LiebeUnsichtbare GegnerŽena v ohniNachtkolonne1914, die letzten Tage vor dem WeltbrandCesta utrpení do RiaIm GeheimdienstNuits de Port Said, LesZwischen Nacht und MorgenDreyfusHokuspokusMaskenRevolte im ErziehungshausDie LeibeigenenFürst oder Clown


Aktualizace osobnostního profilu Oskar Homolka: 30.10. 2023 15:09