Michael Redgrave (1908 - 1985)


Michael Redgrave – Scudamore, anglický herec a spisovatel se narodil dne 20. 3. 1908 v anglickém Bristolu - Gloucestershire. Jeho otcem byl herec němého filmu herec Roy Redgrave a matkou herečka Margaret Scudamore. Otce nikdy nepoznal, protože ten jeho i matku opustil, když mu bylo necelých šest měsíců, a odjel za kariérou do Austrálie. Jeho matka se pak znovu provdala za kapitána Jamese Andersona. Bylo všeobecně známo, že Michael neměl otčíma v lásce a ani on o něj naprosto nestál.

Prvním hereckým křestem na profesionální scéně prošel Michael v Playhouse v Liverpoolu v srpnu 1934 jako Roy Darwin. Dva roky hrál Liverpoolu, a tady se seznámil se svou budoucí ženou Rachel Kempson, která se stala na 50 let jeho manželkou, až do jeho smrti. Svadba se konala 18.července 1935. Z tohoto manželství se narodily tři děti, z nichž nejznámější se stala pro diváky dcera Vanessa Redgrave, filmová a divadelní herečka a vnučka Joely Richardson, filmová a televizní herečka.

Redgrave dostal od ředitele Tyrona Guthrie pracovní nabídku do Londýna - Old Vic a od zář, 1936 hrál například Hornera v The Country Wif , Orlanda v Jak se vám líbí, Warbecka v Čarodějnice z Edmontonu a Laertese, kde sekundoval Laurencovi Olivierovi v Hamletovi. Za zásluhy mu byl později královnou Alžbětou udělen rytířský titul bakaláře Řádu britského impéria v roce 1959 královny za zásluhy. Sir Michael Redgrave byl z generace anglických herců, která dala světu legendární osobnosti jako Johna Gielguda, Ralpha Richardsona a Laurence Oliviera. Británie tak proslula třemi hereckými „rytíři". Je však pravdou, že dříve byli herci daleko víc uznáváni a ceněni, což můžeme zkonstatovat vzhledem k současné herecké generaci i u nás. Tím chci také říct, že byli mnohdy lepší, kvalitnější a tudíž i vzácnější a nezapomenutelní.

V období II. světové války bojoval v Královském námořnictvu Royal Navy, jako prostý námořník od července 1941. Ze zdravotních důvodů však byl v listopadu 1942 propuštěn, ale trval na tom, že zůstane ve válečné pohotovosti v záloze a kdykoliv k dispozici. Michael Redgrave byl sympatický, přitažlivý dlouhán. Měřil 1,91  a jeho herectví bylo také zvěčněno na celuloidové pásy. Pochopitelně si jeho umění nenechal ujít ani Hollywood a Broadway, byl nominován dvakrát na ceny Tony Award.


20.3.1908
Bristol, Gloucestershire, England, Velká Británie
21.3.1985
Denham, Buckinghamshire, England, Velká Británie
Michael Redgrave csfd

Rime of the Ancient MarinerDr. Jekyll and Mr. HydeLast Target, TheDon Juan in HellMikuláš a AlexandraPoselConnecting RoomsGoodbye GeminiHamletBitva o BritániiDavid CopperfieldJaká to rozkošná válka!Sbohem, pane profesore!Assignment KHeidi kehrt heimMr. Dickens of LondonThe Tempest25. hodinaAlice in WonderlandHrdinové z TelemarkuMladý CassidyPahorekHedda GablerUncle VanyaOsamělost přespolního běžceNeviňátkaNo My Darling DaughterShake Hands with the DevilZkáza Mary DeareBehind the MaskLaw and DisorderThe Quiet AmericanLa route joyeuseNemilosrdný čas1984Oh... Rosalinda!!Pan Arkadin - Důvěrná zprávaThe Night My Number Came UpĎáblové v oblacíchThe Green ScarfThe Sea Shall Not Have ThemJak je důležité míti FilipaKouzelná skříňkaProfesor odcházíTajemství za dveřmiMezi podloudníkyMourning Becomes ElectraFame Is the SpurSrdce v zajetíŽeny bez mužůCesta ke hvězdámPřízraky nociThe Big BlockadeThunder RockAtlantic FerryJeannieKipps... A hvězdy mlčíWindow in London, AStolen Life


Aktualizace osobnostního profilu Michael Redgrave: 1.11. 2023 16:36