Liliane Bert (1922 - 2015)


Francouzská herečka Liliane Bert pronikla do filmu ve dvaceti letech, brzy se dostala od epizodních výstupů k velkým rolím a několik let po válce patřila k hvězdám francouzské kinematografie, brzy ale musela ustoupit mladším a lepším herečkám a její sláva pohasla již v polovině 50. let dvacátého století. Pocházela z Paříže a před kamery se dostala poprvé v roce 1942, kdy hrála například ve filmu MODRÝ ŠÁTEK (La voile bleu, 1942), který byl uveden i v českých protektorátních kinech. Začala hrát také v divadle, vystupovala například na jevišti Théâtre Pigalle.

Podobně jako řada jiných poválečných hvězd, tak i Liliane Bert přišla o svou slávu koncem padesátých let, kdy se ke slovu dostala mladší herecká generace a francouzská nová vlna. Z její ubývající filmografie připomeňme dobrodružný historický film DEJ SI POZOR, LA TOUR! (La Tour prend garde, 1957), kde po boku Jeana Maraise ztvárnila menší roli královy milenky vévodkyně de Châteauroux. Později příležitostně hrála v televizi (seriál INSPEKTOR LECLERC, 1962), kde také působila jako moderátorka. S výjimkou eroticky laděného filmu SESTŘENICE (Les cousines, 1969) se od počátku šedesátých let zdržuje v soukromí.


21.11.1922
Paříž, Île de France, Francie
8.4.2015
Paříž, Île de France, Francie
Liliane Bert csfd

Les CousinesLe Temps des copainsDej si pozor, La Toure!Quelle sacrée soiréeVoici le temps des assassinsOrient ExpressSi Versailles m'était contéUne vie de garçonAu diable la vertuInterdit de séjourUne fille sur la routeAndalousieEl sueño de AndalucíaL'Atomique Monsieur PlacidoLe Gang des tractions-arrièreL´Héroïque Monsieur BonifaceLe Colonel DurandSergil et le dictateurCarré de valetsInspecteur SergilNous ne sommes pas mariésPas un mot à la reine mèreL'Enfant de l'amourJe suis avec toiModrý šátekPatriciaInspektor Leclerc


Aktualizace osobnostního profilu Liliane Bert: 16.4. 2024 06:10