Jacques Dynam (1923 - 2004)


Francouzský herec Jacques Dynam hrál ve 120 filmech, v širším povědomí zůstává především jako komisař Bertrand ve třech slavných filmech o Fantomasovi ze 60. let. Narodil se jako Jacques Barbé v Montrouge, což je severní předměstí Paříže. Po studiích na střední škole začal hrát divadlo v souboru Jeana Dasté, kde působil tři sezóny. Dynamova spolupráce s filmem se datuje od roku 1942, poprvé se mihnul ve filmu FANTASTICKÁ SYMFONIE (La symphonie fantastique, 1942), brzy začal dostávat i větší příležitosti a jako nápadník Paolo se objevil v melodramatu HOLČIČKY Z KVĚTINOVÉHO NÁBŘEŽÍ (Les petites du quai aux fleurs, 1944).

Po boku Louise de Funèse se objevil i v dalších filmech, kromě toho se začal hojně uplatňovat v televizi a značnou část jeho aktivit tvořil i dabing. Kromě namlouvání slavných amerických herců pro francouzskou distribuci zazníval jeho hlas také z animovaných filmů. Jestliže v 60. letech točil Dynam několik filmů ročně, v následující dekádě jeho aktivity před kamerou polevily, nadále jsme jej nicméně i u nás mohli vidět v některých zajímavých filmech včetně zahraničních koprodukcí (FRANCOUZSKÁ SPOJKA 2: DOPADENÍ - French Connection II, 1975). V menší, ale zajímavé postavě vesničana Farralda se objevil ve filmu VRAŽEDNÉ LÉTO (L'été meurtrier, 1982), z jeho další filmografie můžeme připomenout snímky jako PANÍ BOVARYOVÁ (Madame Bovary, 1991) nebo novější verzi slavného FANFÁNA TULIPÁNA (Fanfan la tulipe, 2003).

Jacques Dynam zemřel na zápal plic 12. listopadu 2004 ve věku 81 let. Ve své poslední v pořadí 120. roli se představil až v následujícím roce ve filmu NEPOSTRADATELNÝ POMOCNÍK (L'antidote, 2005), v němž ztvárnil menší postavu majitele továrny na hračky. Jacques Dynam byl ženatý a s manželkou Florence Gruss měl dvě dcery.


30.12.1923
Montrouge, Francie
12.11.2004
Paříž, Île de France, Francie
Jacques Dynam csfd

Nepostradatelný pomocníkFanfán TulipánJean MoulinLe Monde de MartyDěti z mokřinPaní BovaryováDobrý den úzkostiZlomky životaLe Braconnier de DieuVražedné létoAu théâtre ce soir : Miss MabelSvětlo ženyÚspěšný společníkLes Amours sous la révolution : Les amants de ThermidorLa Vie parisienneAmigoFrancouzská spojka IILa Grande noubaLa Gueule de l'emploiČtyři sluhové a čtyři mušketýřiVelké city dělají dobrou chuťFaites donc plaisir aux amisLa GrammaireUn drôle de colonelFantomas kontra Scotland YardL'homme qui valait des milliardsLes Risques du métierLes Têtes brûléesSenzační prázdninyGrand restaurant pana SeptimaDiamantový biliárFantomas se zlobíQuand passent les faisansZločin v expresuComment trouvez-vous ma soeur ?FantomasHonba na mužeHonba za kytaramiPán ze společnostiUne ravissante idioteKarambolyKomisař Maigret zuříLe Coup de bambouSeul... à corps perduQuatre-vingt-treizeHrabě Monte ChristoČetník z ChampignoluLe Souffle du désirLes Femmes sont marrantesLes Jeux dangereuxPrisons de femmesTaxi, maringotka a koridaC'est une fille de PanameL'Auberge en folieLa Polka des menottesMarchands de fillesQue les hommes sont bêtes !Vacances explosives !Zločin a trestÀ la manière de Sherlock Holmes


Aktualizace osobnostního profilu Jacques Dynam: 23.3. 2024 22:22