Rudy Hirigoyen (1919 - 2000)


Francouzský operetní pěvec Rudy Hirigoyen pocházel z Pyrenejí, jeho rodištěm byla vesnice Mendionde na hranicích se Španělskem, od roku 1927 ale žil s rodiči v Paříži. V mládí vystřídal několik zaměstnání, byl například hotelovým vrátným nebo kadeřníkem, od dětství se ale zároveň amatérsky věnoval zpěvu. V roce 1938 pořídil dvě rozhlasové nahrávky, o rok později vyhrál pěveckou soutěž vyhlášenou pařížskou Operou a ačkoliv neměl hudební vzdělání, otevřely se mu možnosti stát se operetním zpěvákem.

Počátkem padesátých let natočil Rudy Hirigoyen tři filmy, ani v tomto směru se ale nemohl měřit s Marianem, který se tehdy stal skutečnou filmovou hvězdou. Hirigoyen poprvé doplnil obsazení zpěváků a tanečnic v hudebním filmu HLAVA PLNÁ HUDBY (Musique en tete, 1951). Hlavní role později odehrál v hudebních komediích BLÁZNIVÁ ŠKOLA (Le collège en folie, 1954) a BLÁZNIVÝ HOSTINEC (L'auberge en folie, 1957). V dobovém kontextu šlo o slabší průměr tehdejší produkce, v těchto filmech se ale odrazila Hirigoyenova popularita a oba tituly dosáhly značného komerčního úspěchu.

Jeho posledním velkým úspěchem na jevišti byl Lopezův muzikál Viva Napoli (1969), později ale ještě cestoval po Evropě s koncertními programy, v Paříži vystupoval naposledy v roce 1987. Pokles zájmu o operetní žánr jej nakonec přiměl k odchodu z Paříže a závěr své kariéry strávil v Théâtre d'Opérette de Lyon. V Lyonu se nakonec trvale usadil a také zde zemřel. Rudy Hirigoyen byl třikrát ženatý a měl jednu dceru.


29.8.1919
Mendionde, Francie
24.10.2000
Paříž, Île de France, Francie
Rudy Hirigoyen csfd

L'Auberge en folieLe Collège en folieMusique en têteLes Étoiles de la chanson


Aktualizace osobnostního profilu Rudy Hirigoyen: 5.4. 2024 08:12