Charles Vanel (1892 - 1989)


Herec Charles Vanel je pozoruhodnou osobností francouzské kinematografie, natočil přes 160 filmů, ve většině z nich hrál hlavní nebo velké role, přesto nikdy nebyl vnímán jako filmová hvězda. Snad díky své vizáži, která mu nikdy neposkytla prostor pro role milovníků a svůdníků. Svým charakterním herectvím v desítkách umělecky hodnotných počinů však zanechal významnou stopu v historii francouzského filmu. Narodil se jako Charles-Marie Vanel v Rennes, jeho rodiče – obchodníci ale později přesídlili do Paříže. Jako student Charles nijak nevynikal, kvůli špatnému zraku se musel vzdát i svého snu o kariéře námořníka.

Po první světové válce se Vanel začal orientovat výhradně na filmové herectví a již v té době točil s významnými režiséry němé éry jako byli Louis Mercanton nebo Victor Tourjansky, za zmínku stojí četnější spolupráce s Jacquesem de Baroncelli (RYBÁŘ Z ISLANDU – Pécheur d′Island, 1924; NIČEVO – Nitchevo, 1926; OHEŇ – Feu!, 1927). Sám Vanel se několikrát pokusil o vlastní režii, úspěch u kritiky zaznamenal s melodramatem V NOCI (Dans la nuit, 1929), v němž si zároveň zahrál hlavní roli.

Teprve nástup zvuku ve filmu mohl zhodnotit kompletní herecké kvality Charlese Vanela. Z počátku třicátých let připomeňme několik filmů v režii Maurice Tournera (TANČÍRNA – Maisons de danses, 1931; JMÉNEM ZÁKONA – Au nom de la loi, 1931) nebo Raymonda Bernarda (DŘEVĚNÉ KŘÍŽE – Les croix du bois, 1932; BÍDNÍCI – Les Misérables, 1933). Znovu pracoval také s Baroncellim i Tourjanskym, nevyhnul se ovšem ani účasti na průměrných filmech komerčně zaměřených režisérů. Zajímavé příležitosti mu poskytli začínající a později slavní režiséři jako Henri Decoin (ZNEUŽITÍ DŮVĚRY – Abus de confiance, 1936). V Duvivierově hodnotném filmu DOBRÁ PARTA (La belle équipe, 1936) se Vanel setkal s Jeanem Gabinem, nutno dodat, že jejich střídmé herectví si bylo hodně podobné.

Během třicátých let stíhal Charles Vanel točit několik filmů ročně, kromě již uvedených často hrál důstojníky v dobrodružných příbězích nebo dramatech z vojenského prostředí. Během druhé světové války své herecké aktivity omezil, po boku Madeleine Renaud ale stál v dodnes vysoce hodnoceném příběhu odvážné pilotky NEBE PATŘÍ VÁM (Le ciel est a vous, 1944). Po válce Charles Vanel navýšil svou popularitu dalšími hodnotnými dramaty, tehdy také často točil v Itálii.


21.8.1892
Rennes, Ille-et-Vilaine, Francie
15.4.1989
Cannes, Alpes-Maritimes, Francie
Charles Vanel csfd

Les Saisons du plaisirSi le soleil ne revenait pasMichaud, LesOtototoïLa Puce et le privéTři bratřiChemin perdu, LeMandarin, LeOasis, L'DůchodceNe pleure pasAlice ou la dernière fugueCtihodné mrtvolyEs herrscht Ruhe im LandJako bumerangNuit d'orÀ l'ombre d'un étéSept morts sur ordonnanceVie de plaisance, LaPar le sang des autresSoudce a jeho katAu bout du rouleauReflet dans la mer, LeCamorraKraksaPère Goriot, LeComptes à reboursIlsBallade pour un chienNuit Bulgare, LaLa PrisonnièreArlésienne, L'Muž navícLe chant du mondeNejstarší FercheauxRififi à TokyoSymphonie pour un massacreUn roi sans divertissementSgarro, LoStepTintinMaría, matrícula de BilbaoOn roule à deuxPravdaI battellieri del VolgaLa Valse du GorilleNaufrageurs, LesPêcheur d'IslandePiège, LeRafles sur la villeZdraví vás GorilaFeu aux poudres, LeSuspects, LesDifendo il mio amoreSmrt v této zahraděChyťte zlodějeUn missionnaireĎábelské ženyAllegro squadronePřípad Mauricius


Aktualizace osobnostního profilu Charles Vanel: 30.10. 2023 09:21