Margo Lion (1899 - 1989)


Francouzská herečka Margo Lion patří k těm umělkyním, které svou kariéru zasvětily především divadlu, přesto i ona může být dodnes českým divákům známá z několika filmových rolí. Narodila se jako Marguerite Lion v tureckém hlavním městě Istanbulu, po první světové válce se rozhodla zkusit štěstí v Německu, navštěvovala baletní školu v Berlíně a v roce 1923 začala zpívat v berlínských kabaretech. V Berlíně se také seznámila s libretistou a malířem Marcellusem Schifferem (1894-1932), který se v roce 1928 stal jejím manželem.

Jako filmová herečka pokračovala Margo Lion v souběžné práci pro francouzské i německé producenty, připomeňme alespoň německou kriminálku VÝSTŘEL V 6. POSCHODÍ (Hände aus dem Dunkel, 1933), uvedenou i v našich kinech, nebo francouzské melodrama s kriminální zápletkou HLAS BEZ OBLIČEJE (La voix sans visage, 1933), které taktéž bylo uvedeno i v Československu. Vedlejší role vytvořila ve 30. letech i v řadě dalších francouzských filmů (PŘÍPAD LAFARGE - L'affaire Lafarge, 1937; ALIBI - L'alibi, 1937), opět s prezentací i před českými diváky.

V averzi vůči nacistickému režimu projevenému již emigrací v roce 1933 pokračovala Margo Lio i za druhé světové války, kdy zcela zmizela z filmu i divadla, znovu se objevila až například ve filmu MARTIN ROUMAGNAC (1946), kde byla sestrou Jeana Gabina, v různých rolích se pak představila v řadě dalších francouzských filmů, připomeňme alespoň její postavy jeptišek (MAM'ZELLLE NITOUCHE, 1954; VELKÁ HRA - Le grand jeu, 1954; TŘI MUŠKETÝRI - Les trois mousquetaires, 1959), v 60. letech vedlejšími rolemi obohatila řadu filmů béčkového žánru, byla ale také matkou jednoho z hlavních protagonistů mezinárodně oceněného režijního debutu Jacquese Demyho LOLA (1961). Jako matku hlavního hrdiny (Jean Lefebvre) jsme ji pak mohli vidět v komedii BLÁZEN Z LABORATOŘE Č. 4 (Le fou du labo IV, 1967). Mezitím ještě na přelomu 50. a 60. let hrála divadlo, vystupovala například v Théâtre des Celestins nebo Théâtre de la Renaissance.

Kromě filmu a divadla příležitostně pracovala v televizi, kde hrála v několika seriálech, její filmografii uzavírá opět role matky titulní hrdinky (Annie Girardot) v dobře známém dramatu NEJCENNĚJŠÍ CO MÁM (Docteur Françoise Gailland, 1975). Margo Lion zemřela v Paříži 25. února 1989 tři dny před svými 90. narozeninami.


28.2.1899
Konstantinopol, Osmanská říše
25.2.1989
Paříž, Île de France, Francie
Margo Lion csfd

Nejcennější co mámCoup de sangVie facile, LaHumeur vagabonde, L'Petit matin, LeLa Faute de l'abbé MouretRoztržkaBlázen z laboratoře 4Coplan prend des risquesLa ConfrontationNick Carter va tout casserJusqu'à plus soifDeux orphelines, LesLolaLe dialogue des CarmélitesJulie la rousseKáťaTrois mousquetaires, LesŠelma na svoboděJe plaide non coupableLe grand jeuMam´zelle NitoucheAmours finissent à l'aube, LesAiguille rouge, L'Milenci z mrtvého rameneNoche de tormentaVerträumte TageBallerinaFuret, LeQuai de GrenelleFemme que j'ai assassinée, LaFemme sans passéTanec smrtiDiable souffle, LeFleur de l'âge, LaUne nuit à TabarinFoire aux chimères, LaMartin RoumagnacTant que je vivraiJeunes filles en détresseJe chanteL'Affaire LafargeAlibi, křivé svědectvíClaudine à l'écoleDanseuse rouge, LaL'Homme de nulle partJennyDieux s'amusent, LesIncognitoDu haut en basVoix sans visage, LaGoldblondes Mädchen, ich schenk Dir mein HerzPíseň nociStupéfiantsCalais-DouvresDie große AttraktionJeho Veličenstvo KriseNie wieder Liebe!Čtyřiadvacet hodin ze života ženyAbenteuer eines Zehnmarkscheines, Die


Aktualizace osobnostního profilu Margo Lion: 3.11. 2023 16:20