Philippe Lemaire (1927 - 2004)


Francouzský herec Philippe Lemaire se na domácí půdě stal hvězdou již krátce po druhé světové válce, u nás je známý spíše až z pozdějších kostýmních dobrodružných filmů ze šedesátých let. Narodil se v Moussy-le-Neuf nedaleko Paříže do rodiny s námořnickou tradicí, v dětství přišel o oba rodiče a byl vychován u tety. Studoval na internátních školách ve Fontainebleau a Paříži, po válce si krátce zahrával s myšlenkou vstoupit k námořnictvu, jak bylo v jeho rodině tradicí, mezitím se ale díky svému vzhledu začal prosazovat jako model.

Teprve počátkem 50. let začal Philippe Lemaire hrát také divadlo, mezitím se také poprvé oženil, první manželství s divadelní herečkou Nicole Pinton však vydrželo jen dva roky (1949-1951). Během padesátých let točil Philippe Lemaire několik filmů ročně, hrál převážně hlavní role, střídal různé žánry, stejně tak i slavné herecké partnerky jako Jeanne Moreau, Michèle Morgan nebo Françoise Arnoul. Z významnějších režisérů připomeňme J. P. Melvilla, s nímž natočil drama KDYŽ BUDETE ČÍST TEN DOPIS (Quand tu liras cette lettre, 1953). Tady byla jeho partnerkou herečka Juliette Gréco (*1927), která se v témže roce stala jeho druhou manželkou, rok po svatbě se jim narodila dcera Laurence-Marie Lemaire (*1954).

S režisérem Alexandrem Astrucem natočil Lemaire mezinárodně oceněný film ŠPATNÉ ZNÁMOSTI (Les mauvaises rencontres, 1955), jinak se ale pohyboval spíše v nenáročných titulech, komerčně ovšem velmi úspěšných. V roce 1956 se rozvedl s Juliette Gréco, o tři roky později uzavřel třetí sňatek s Claude Bouton, s níž pak měl ještě jednoho syna. Koncem padesátých let dospěla Lemairova hvězdná sláva ke konci, ke slovu přišla nová vlna a noví herci, byť mladší jen o pár let (Trintignant, Belmondo, Delon). Philippe Lemaire ale brzy našel novou polohu ve vedlejších rolích v historických kostýmech, v nichž se v mezinárodním měřítku zviditelňoval po celá šedesátá léta.

Jako šéf pařížské policie generál Gaston de Ferrussac se objevil ve slavném filmu CARTOUCHE (1962), v menší roli markýze de Vaudreuil jsme jej mohli vidět po boku Jeana Maraise ve filmu ŽELEZNÁ MASKA (Le masque de fer, 1962). Co se týče dobrodružných historických filmů, nejčastěji točil s Bernardem Borderie, poprvé spolu pracovali na filmu RYTÍŘ DE PARDAILLAN (Le chevalier de Pardaillan, 1962). Ve dvou dílech Borderieho ságy o krásné Angelice se pak Lemaire objevil jako intrikánský hrabě de Vardes (ANGELIKA, MARKÝZA ANDĚLŮ - Angélique, marquise des anges, 1964; ANGELIKA A KRÁL - Angélique et le roi, 1966). S Borderiem točil Lemaire naposledy v roce 1967 (PROTIGANGOVÁ BRIGÁDA - Brigade antigangs, 1967).


14.3.1927
Moussy-le-Neuf, Francie
15.3.2004
Paříž, Île de France, Francie
Philippe Lemaire csfd

Arsen Lupin - zloděj gentlemanGomez a TavarézClarettaL'année des médusesUmění milovatAmant de poche, L'Le crime de Janet PrestonDossiers de Me Robineau: Main basse sur la campagneDie Marquise von B.La Rose écorchéeLa femme-femmePodivuhodné příběhyNuit la plus chaude, LaAngelika a králKommissar X - Drei gelbe KatzenProtigangová brigádaSept hommes et une garceIl segreto del vestito rossoLa dame de piqueAngelika, markýza andělůDie Diamantenhölle am MekongHardi! PardaillanZlatokopové z ArkansasuGerminalLa rabouilleuseVice et la vertu, LaÀ toi de faire... mignonneCartoucheFilles de La Rochelle, LesRytíř PardaillanŽelezná maskaDans l'eau... qui fait des bulles !Nábřeží úsvituMon coquin de pèreC'est une fille de PanameL'étrange Monsieur SteveFrou-FrouM'sieur la CailleŠpatné známostiC'est la vie parisienneLa Rage au corpsLe feu dans la peauLes ClandestinesMarchandes d'illusionsTournant dangereux, LeMinuit... Quai de BercyQuand tu liras cette lettreSaluti e baciMammyMonte Carlo BabyPojedeme do Monte CarlaVrai coupable, LeCristo proibito, IlIls ont vingt ansMaria ChapdelaineMon ami le cambrioleurNous irons à ParisPortatrice di pane, LaTaxi di notteBonheur en location


Aktualizace osobnostního profilu Philippe Lemaire: 1.11. 2023 05:55