Guy Grosso (1933 - 2001)


Francouzský herec, dramatik a komik Guy Grosso se narodil 19. srpna 1933 v Beauvais jako Guy Marcel Sarrazin. Podobně jako Louis de Funès nebo Robert Dhéry absolvoval Kurzy dramatického umění Reného Simona, jedno z nejstarších a nejprestižnějších školení pro profesionální divadelní herce. Zde se seznamuje s nadějným hercem Michelem Goiem. Později v polovině 50. let oba přátelé přijímají pseudonymy a vytvářejí slavné komické duo Grosso et Modo. Svými skeči nejprve zpříjemňují večery hostům v kabaretech, posléze se připojují k divadelní společnosti Roberta Dhéryho Branquignols, kde se objevují ve dvou hrách: v Jablkách po anglicku (Pommes a l'anglaise, Théâtre de Paris, 1958) a ve velice úspěšné hře z prostředí letištních celníků Velký valčík (Le grosse valse, Théâtre des Variétés, 1962). V tomto kusu si zahráli společně s Louisem de Funèsem. Mezitím Guy Grosso prodělává vojenskou službou v Alžírsku.

Guy Grosso se bez Michela Moda objevil jen v několika málo filmech, častěji pak na televizní obrazovce. V komedii PAMPELIŠKY S KOŘENY (Des pissenlits par la racine, 1964) se mihl jako barman Emil, malou roli klienta pana Garniera v podání Louise de Funèse ztvárnil ve filmu JAK VYKRÁST BANKU (Faites sauter la banque!, 1964), v SENZAČNÍCH PRÁZDNINÁCH (Les Grandes vacances, 1967) si zahrál profesora Chasteneta. V roce 1969 se objevil v jedné epizodě slavného detektivního seriálu POSLEDNÍCH PĚT MINUT (Les Cinq dernières minutes, 1958-1996).

Dobrých dvacet let tvoří Grosso a Modo komické duo. Vystupují v kabaretech, na divadelních prknech (především v divadlech ABC a Olympia) a v televizi. Jejich nejslavnější hra Kukačky (Les Coucous, Théâtre Daunou, 1978) byla zaznamenána a jako součást televizního souboru divadelních her Au théâtre ce soir odvysílána 21. října 1978. V 80. letech dochází k rozpadu úspěšného dua a jak Modo, tak Grosso se věnují své osobní kariéře, především v divadle a televizi. Účinkování na stříbrném plátně zakončuje rolí strážníka Bauja ve filmu Y a-t-il un pirate sur l'antenne? z roku 1983. Na divadelních prknech herec spolupracuje s významnými režiséry Jeanem Anouilhem nebo Johnem Chapmanem a objevuje se v kusech světoznámých autorů. Grosso se s divadlem rozloučil po roce obnovenou reprízou Moliérova Lakomce roku 2000.

Guy Grosso zemřel sedm let před svým hereckým partnerem Michelem Modem v 67 letech 14. února 2001 ve městě Saint-Germain en Laye. Je pochován na pařížském hřbitově Levallois-Perret, kde odpočívá např. Gustave Eiffel nebo Maurice Ravel.


19.8.1933
Beauvais, Oise, Francie
14.2.2001
Saint-Germain-en-Laye, Yvelines, Francie
Guy Grosso csfd

Façon de le dire, LaTaxi GirlBébé expressRobinson et compagnieY a-t-il un pirate sur l'antenne?Salut, j'arriveČetník a četniceFini de rire, filletteLe Boulanger de SuresnesC'est pas Dieu possibleLakomecLes PhallocratesKarel a LucieČetník a mimozemšťanéChanteclerDeux cloches dans la neigeImpressions d'AfriqueStepující stonožkaLe château des CarpathesSiècle des lumières, LeAdieu AmédéeAkce Lady MarlèneLe péril bleuŠoubyznysLa vie rêvée de Vincent ScottoMaîtresse, LaSukničkář ColinotLe Songe d'une nuit d'étéLe bouton de roseAlice au pays des merveillesLe champignonČetník ve výslužběHonte de la famille, LaČetník se ženíSenzační prázdninyGrand restaurant pana SeptimaVelký flámMoi et les hommes de 40 ansPleins feux sur StanislasSmolařVelký pánČetník v New YorkuHonba za kytaramiJak vykrást bankuLes GorillesNebožtíciUne Ravissante idioteČetník ze Saint TropezBébert et l'omnibusFoire aux cancres, LaMagot de Josefa, LeProcesVýhodná koupěVivement lundiL'académie des 9Záhadný pan DuvallierVoltaireDobrý den, pane OffenbachuLes samedis de l'histoireMini-chroniques


Aktualizace osobnostního profilu Guy Grosso: 18.11. 2023 00:04