Zero Mostel (1915 - 1977)


Zero Mostel se narodil jako Samuel Joel Mostel 28. února 1915 v Brooklynu, NY.

Pochází z židovské rodiny, jeho otec Israel Mostel emigroval do USA v roce 1898 a jeho matka Cina (polské národnosti vyrůstající ve Vídni) roku 1908. Když se Israel a Cina potkali, zamilovali a vzali, měl Israel už z předešlého manželství čtyři děti. Cina mu porodila další čtyři – a sedmý v pořadí byl Samuel Joel, alias Zero. Už v mládí měl Sammy velký zájem o malířství, velmi často navštěvoval Metropolitan Museum of Art a kopíroval si některé kresby. Později navštěvoval City college of New York a po úspěšném ukončení se zapsal na New York University. To ovšem po roce vzdal a začal vyučovat kresbu. V roce 1939 se oženil s Miss CCNY Clarou Sverd, ovšem jejich manželství vůbec neklapalo, na to byl Zero moc velký bohém. V roce 1941 spolu přestali žít a o tři roky později se rozvedli. I nadále vyučoval kresbu a dělal kurzy, které prokládal svými vtípky a socialistickými dovětky, které byly poté jedna z věcí, která jej dostala na černou listinu. Později už znám jako velký klaun a zábavný společník začal obrážet se svými kurzy i soukromé párty.

PRVNÍ VYSTUPOVÁNÍ

První významný krok stát se komikem učinil v roce 1941, kdy začal vystupovat v nočním klubu Café Society. Jeho bezstarostnost a obrovské vlny vtipu byly to, co zdecimovaní američané po Pearl Harboru potřebovali a Mostel vycítil svoji šanci. V té době mu manažer klubu vymyslel pseudonym Zero, což odůvodnil slovy: Here's a guy who's starting from nothing. Další debut na sebe nenechal dlouho čekat – 24 dubna roku 1942 se představil ve hře Keep'em laughing na Broadway.


28.2.1915
Brooklyn, New York City, New York, USA
8.9.1977
Filadelfie, Pennsylvania, USA
Zero Mostel csfd

Daleká cesta za domovemGeniusNa černé listiněForeplayJourney Into FearRhinocerosMarcoOnce Upon a ScoundrelSaga of SonoraUkradený diamantAnděl LevineOstře sledovaná bankaGreat CatherineMonsieur LecoqProducentiCestou na fórum se stala divná věcWaiting for GodotWorld of Sholom Aleichem, TheZero MostelMr. Belvedere Rings the BellSiroccoThe Guy Who Came BackThe Model and the Marriage BrokerVymahačPanika v ulicíchDu Barry Was a LadyPlay of the WeekMel Brooks - geniální bavičMel Brooks: Make a NoiseHitler: The Comedy YearsBest BoyHollywood on TrialThe Making of 'The Front'The Little Drummer Boy Book IIChildren of the ExodusThe 52nd Annual Tony AwardsThe 50th Annual Tony AwardsThe 25th Annual Tony AwardsThe 23rd Annual Tony AwardsThe 21st Annual Tony AwardsThe 19th Annual Tony AwardsThe 17th Annual Tony AwardsThe 15th Annual Tony Awards


Aktualizace osobnostního profilu Zero Mostel: 3.4. 2024 16:46