Marcel Blistène (1911 - 1991)


Francouzský režisér a scénárista Marcel Blistène pocházel z Paříže, jeho vlastní jméno Blistein napovídá, že měl židovský původ. Původně studoval literaturu, v roce 1930 začal pracovat pro francouzskou pobočku americké filmové společnosti Paramount, kde postupně vystřídal několik profesí. Mezitím se uplatnil také jako novinář a psal články hlavně pro časopisy zaměřené na film (Cinémonde).

Oba výše zmíněné filmy zaznamenaly slušný divácký ohlas, k další filmové režii se však Blistène odhodlal až po tříleté přestávce, kdy s již menším úspěchem realizoval kriminálku NOČNÍ RYCHLÍK (Rapide de nuit, 1949). Poté se přidržel komediálního žánru, do nějž se mu podařilo angažovat osvědčené osobnosti (BIBI FRICOTIN, 1950). Během padesátých let pak natočil několik průměrných titulů dramatického ražení, závěr jeho režisérské dráhy proběhl opět ve spolupráci s Edith Piaf, s níž natočil film MILENCI ZÍTŘKA (Les amants de demain, 1959).

Marcel Blistène zemřel v Grasse na Riviéře 2. srpna 1991 ve věku osmdesáti let. Měl dva syny, François je právníkem, známější je Bernard, který pracuje jako kunsthistorik a kurátor, byl například ředitelem muzea v Marseille, vedl také slavnou pařížskou galerii Centre Pompidou.


3.6.1911
Paříž, Île de France, Francie
2.8.1991
Grasse, Francie
Marcel Blistène csfd

Les Amants de demainSylviane de mes nuitsGueule d'angeLe Feu dans la peauCet âge est sans pitiéBibi FricotinLe Sorcier du cielRapide de nuitMacadamÉtoile sans lumière


Aktualizace osobnostního profilu Marcel Blistène: 3.4. 2024 04:26