Liana Orfei 86 let


Liana Orfei se narodila 6. června 1937 v San Giovanni in Persiceto, asi dvacet kilometrů od Bologni. Liana je filmová i divadelní herečka a patří do „cirkusového“ rodu Orfei. Moira Orfei je její sestřenicí a Ambra Orfei neteří. Rodiče byli Paride (Pippo) a Alba Furini a malá Liana v cirkusu vystupovala již od svých dvou let jako „Lacrima“ malý klaun. Na čtyři roky však kariéru musela přerušit, a to z důvodu vážné nemoci. Teprve v osmi letech se mohla vrátit. Její bratři Nando a Rinaldo se s ní pak společně od roku 1960 osamostatnili a měli vlastní cirkus „Circo a 3 piste Orfei“. To vedlo ke světoznámému cirkusu „Circorama“. Krize v oblasti cirkusů, která zachvátila svět na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let znamenala, že se sourozenci rozešli. V roce 1977 Nando Orfei založil „Circo Nando Orfei“, zatímco Liana a Rinaldo založili menší, ale stále ohromující verzi svého Circorama (zde byla Liana až do roku 1984). V roce 1984 vzniká Golden Circus festival, který se koná každou zimu v Římě. Tento rok ale také Liana získává vedoucí postavení ve světě mezinárodního cirkusu, a to díky "Cirkusu z tisíce a jedné noci" na základě nápadu Federica Felliniho (kostýmní výtvarník Danilo Donati, choreograf Gino Landi a hudba Nello Ciangherotti).

Ve filmu byla Liana aktivní v šedesátých letech minulého století a hrála více než 40 rolí. Objevovala se v komediích, westernech, hororech i dramatech. Spolupracovala s režiséry jako Dino Risi, Antonio Pietrangeli, či Mario Monicelli. Debut měla roku 1959 jako tanečnice ve filmu I REALI DI FRANCIA. Lex Barker a Livio Lorenzon o Lianu soupeřili jako dva rytíři roku 1960 ve filmu IL CAVALIERE DAI CENTO VOLTI. Jako Titi zase hrála v komedii SIGNORI SI NASCE (zde měla hvězdné kolegy ( Totó a Peppino De Filippo ). Hrála rovněž ve filmu CASANOVA '70, kde zazářil Marcello Mastroianni. Naposledy se ve filmu objevila roku 1970 jako Jacinta v dramatu FORTUNATA Y JACINTA (Fortunatu hrála Emma Penalla). V televizní tvorbě hrála například Irinu Papandrei v seriálu SCARAMOUCHE (1965). V roce 1970 natočil Federico Fellini cirkusový dokument I CLOWNS, kde se objevují kromě Liany i další příslušníci slavného rodu jako třeba Nando Orfei, Rinaldo Orfei, ale třeba i Anita Ekberg.

V divadle hrávala ve společnosti Eduarda De Filippa. V roce 2005 vystupovala v muzikále SE IL TEMPO FOSSE UN GAMBERO. Jako zpěvačka natočila několik sólových disků. 1965 - Spengo la luce / Prima di uscire , 1976 - Prendo la valigia e vado via / Ma cosa volevi , 1977 - Op-là/Nomadi amori a 1982 - Domani / Facile. V roce 1969 dokonce získala na Festivalbaru ocenění „Volto del juke-box ", tedy tvář jukeboxu pro rok 1969. V roce 1978 Liana cestovala po Itálii se svou vlastní hudební show, vystupovala i v televizi.

Liana se brzy (1954) vdala za žongléra Angela Piccinelliho. S tím se později rozvedla a druhým manželem je od roku 1975 manažer Paul Pristipino. Roku 1998 obdržela Liana cenu „Profilo Donna“, cena je každý rok udělována deseti ženám, které se zabývají kulturou, módou, zábavou, sportem i sociálními otázkami. Při jedenáctém ročníku GRAND PRIX města Alghera (nádherné město v severozápadní provincii Sassari na Sardinii) obdržela Liana 11. července 2011 ocenění za celoživotní dílo.


6.6.1937
San Giovanni in Persiceto, Itálie
Liana Orfei csfd

Fortunata a JacintaCome, quando, perchéEkeinoi pou xeroun n' agapounIl profeta¡Cómo sois las mujeres!Bill il taciturnoI nostri maritiL'ArcidiavoloLes CombinardsMissione mortale Molo 83Našel jsem BormanaRay Master l'inafferrabileCasanova '70ExtraconiugaleAvventura al motelHolky na motorkáchHéraklés a SamsonDuello nella silaIl tiranno di SiracusaLa leggenda di EneaI tartariMaciste contro Ercole nella valle dei guaiNefertiti, regina del NiloCavaliere dei cento volti, IlI pirati della costaIl mulino delle donne di pietraIl terrore della maschera rossaMuži se rodíSignore, LeSladký životGuardatele ma non toccateleKrálové FrancieTipi da spiaggiaScaramoucheZa-bum N. 2Giuliano Gemma: Un italiano nel mondoShindig!


Aktualizace osobnostního profilu Liana Orfei: 26.2. 2024 10:17