Micheline Gary 98 let


Krásná a elegantní francouzská herečka Micheline Gary žije již padesát let v soukromí, v krátkém období let 1947-1961 ale stihla natočit bezmála čtyřicet filmů a v několika z nich hrála i hlavní roli. Pochází z venkovské rodiny a narodila se v malém městečku Mimbaste v jižní Francii. S divadlem a filmem začala po druhé světové válce, před kamerou debutovala epizodní úlohou v Boyerově historickém filmu CASANOVOVA DOBRODRUŽSTVÍ (Les aventures de Casanova, 1947).

Z historických filmů připomeňme několikeré setkání s hvězdnou Martine Carol (SYN SLADKÉ CAROLINE – Le fils de Caroline chérie, 1955), vedlejší roli ztvárnila také v životním příběhu slavné pařížské kurtizány KRÁSKA OTERO (La belle Otero, 1955). Začala spolupracovat i s televizí a výraznější příležitost jí nabídl Jean Renoir ve svém televizním zpracování hororového příběhu ZÁVĚŤ DOKTORA CORDELIERA (Le testament du docteur Cordelier, 1959).

V roce 1960 se Micheline Gary provdala za herce Paula Meurisse (1912-1979; byla jeho třetí manželkou) a s ním strávila dvacet let života až do jeho smrti. V souvislosti s tím také zcela ukončila všechny umělecké aktivity a žila v soukromí. Její filmografie se tak definitivně uzavřela s filmem PREZIDENT (Le président, 1961).


1.12.1925
Mimbaste, Francie
Micheline Gary csfd

Le PrésidentTisící oknoCigarettes, whisky et petites pépéesLa Valse du gorilleSnídaně v trávěUn témoin dans la villeZávěť doktora CordelieraMe and the ColonelSans familleSérénade au TexasOeil pour oeilÉlisaParis canailleEscale à OrlyLe Couteau sous la gorgeSyn sladké CarolineAli - Baba a 40 loupežníkůBeránek s pěti nohamaFantaisie d'un jourLa Belle OtéroLa Neige était saleLe Grand PavoisMadame du BarryObsessionQuai des blondesHorizons sans finLes Amours finissent à l'aubeCoiffeur pour damesJupiterLe Fruit défenduLes Amants de minuitKožená maskaMammyLes Aventures de Casanova


Aktualizace osobnostního profilu Micheline Gary: 26.4. 2024 01:35