Dawn Addams (1930 - 1985)


Anglická herečka Dawn Addams se překvapivě prosadila nejprve v Hollywoodu, až později se vrátila do Evropy a natočila řadu filmů různých žánrů v několika západních zemích; nutno ovšem dodat, že i když pracovala s nejslavnějšími režiséry, v její filmografii převažuje kvantita béčkových snímků nad kvalitou. Narodila se v malém přístavu Felixstowe v jižní Anglii, jejím otcem byl kapitán britského letectva James Ramage Addams. Dětství strávila Dawn Addams v indické Kalkatě, po úmrtí matky pak vyrůstala u prarodičů v Anglii. Když svému otci oznámila, že se chce stát herečkou, ten vyjádřil nesouhlas, i když sám se po ovdovění podruhé oženil s americkou herečkou Arline Judge (1912-1974; manželé byli v letech 1942-1945).

V klidu ji nenechala ani bulvární média především v Americe, kde se v časopisech v první polovině padesátých let objevila řada "zaručených" zpráv o jejích blízkých stycích s muži slavnými i dávno zapomenutými, prokazatelný poměr měla například s francouzským hercem Claude Dauphinem (1903-1978), který často hrál v Hollywoodu, a s americkým hercem Richardem Carlsonem (1912-1977), s nímž hrála ve sci-fi filmu RIDERS TO THE STARS (1954). Svou touhou hrát divadlo si prosadila účinkováním na Broadwayi, hrála také v několika televizních seriálech. Díky natáčení válečného filmu MIZAR (1954), v němž hrála titulní roli špiónky, nakonec zakotvila v Itálii.

Jestliže se v Americe pohybovala převážně mezi umělci, teprve na evropské půdě mohla zúročit svůj původ mezi britskou smetánkou a v Itálii navazovala nové kontakty hlavně ve vyšší společnosti. Tady také našla svého manžela, knížete Vittoria Emanuela di Roccasecca (1911-1983), který pocházel ze starobylé italské šlechty a měl příbuzenské vazby i na evropské panovnické rody. Vzali se v Římě v dubnu 1954 za účasti elit italské aristokracie i filmových hvězd (mezi hosty byl mj. Charlie Chaplin), Dawn Addams svému manželovi mimo jiné slíbila, že nepřijme žádnou nabídku k filmování mimo Itálii. Jejich syn Stefano Massimo (*1955), který se později prosadil jako fotograf, se narodil rok po svatbě; Dawn Addams před porodem záměrně odcestovala do Londýna, aby její syn měl i britské občanství.

Krátce po svatbě točila Dawn Addams skutečně jenom v Itálii (hlavní roli hrála například ve válečném snímku ROMMELŮV POKLAD - Il tesoro di Rommel, 1955), brzy ale rezignovala na svůj manželský slib a již v roce 1957 znovu vycestovala do Spojených států, aby na pozvání Charlieho Chaplina hrála v jeho filmu KRÁL V NEW YORKU (A King in New York, 1957). Tady také začaly problémy v soukromém životě, k nimž se oba manželé museli koncem 50. let často vyjadřovat i v tisku, Dawn Addams přes manželův nesouhlas znovu točila mimo Itálii. Ve Francii hrála například ve filmu PENSIONE EDELWEISS (1958), po boku Brigitte Bardot stála v kriminálce CHCETE SE MNOU TANČIT? (Voulez-vous danser avec moi?, 1959). V režii slavného Fritze Langa hrála v hororu TISÍC OČÍ DOKTORA MABUSEHO (Die Tausend Augen des Dr. Mabuse, 1960), v podobném žánru se vrátila k natáčení i do rodné Británie (DVĚ TVÁŘE DR. JEKYLLA - The Two Faces of Dr. Jekyll, 1960).


21.9.1930
Felixstowe, Suffolk, England, Velká Británie
7.5.1985
Londýn, England, Velká Británie
Dawn Addams csfd

Die 1000 Glotzböbbel vom Dr. MabuseThe Vault of HorrorSapho ou La fureur d'aimerKrvežízniví milenciZeta OneWhere the Bullets FlyBlues láskyČerný TulipánCome Fly with MeFollow That ManLes MenteursDie 1000 Augen des Dr. MabuseThe Two Faces of Dr. JekyllZornigen jungen Männer, DieDie Feuerrote BaronesseGeheimaktion schwarze KapelleI battellieri del VolgaL’île du bout du mondeSecret professionnelThe Treasure of San TeresaVoulez-vous danser avec moi ?Pensione EdelweissThe Silent EnemyAvventure dei tre moschettieri, LeKrál v New YorkuLondra chiama Polo NordQuattro del getto tonante, ITesoro di Rommel, IlKhyber PatrolLe Vicomte de BragelonneReturn to Treasure IslandRiders to the StarsTajemství ložnicDie Jungfrau auf dem DachMizarMěsíc je modrýRouchoYoung BessPlymouth AdventureThe Hour of 13Zpívání v deštiNight Into MorningThe Unknown ManCrime of PassionCabaret du soir


Aktualizace osobnostního profilu Dawn Addams: 22.4. 2024 14:06