Claude Dauphin (1903 - 1978)


Kdysi slavný francouzský herec Claude Dauphin se narodil v Corbeil-Essonnes (dnes součást Paříže) a ve skutečnosti se jmenoval Claude Marie Eugene Legrand. Umělecké sklony měl v genech; jeho otec Étienne Maurice Legrand (1872-1934) byl sice v civilním životě právníkem a úředníkem, ale pod uměleckým pseudonymem Franc Nohain se proslavil jako spisovatel a autor operetních libret. Jeho starší syn Jean-Marie Legrand (1900-1981) byl stejně jako otec právníkem, ale i v něm se probudily umělecké geny a pod jménem Jean Nohain byl spisovatelem, skladatelem, textařem a scénáristou.

V následujících letech dělil Claude Dauphin své aktivity mezi film a divadlo, jeho nejčastějším jevištním působištěm byla scéna Théâtre du Gymnase. Ze stále bohaté práce pro film (například v roce 1933 natočil sedm filmů) si zmínku zaslouží veselohra NEČEKANÝ VÝLET (Le voyage imprévu, 1934), která byla oceněna zvláštní cenou poroty na mezinárodním festivalu v Benátkách. Zážitek s vyššími uměleckými hodnotami pak představovaly filmy NEJSME ŽÁDNÉ DĚTI (Nous ne sommes plus des enfants, 1937), VCHOD PRO UMĚLCE (Entrée des artistes, 1938) nebo CONFLIT (1938), v menší roli se objevil také ve výpravném historickém eposu PERLY Z KORUNY (Les perles de la couronne, 1937).

V roce 1937 se Claude Dauphin oženil s již zmíněnou Rosine Dérean, načež spolu koupili venkovské sídlo v Genille u Tours. Rosine rezignovala na další hereckou kariéru a žila v soukromí, zatímco Claude Dauphin nadále točil filmy a i v Němci okupované Francii patřil k vyhledávaným hereckým představitelům šarmantních mladých mužů převážně nekonfliktního charakteru, přičemž hrál velké role po boku největších ženských hvězd francouzského filmu.

Po dokončení filmu ROZKOŠNÁ PŘÍHODA (La belle aventure, 1942) Claude Dauphin odešel tajně do Velké Británie, kde se připojil k osvobozenecké armádě Charlese de Gaulla a jako dobrovolník začal bojovat proti Německu. Do nepříjemné situace tím ovšem přivedl svou manželku, která zůstala ve Francii – Rosine Dérean byla nakonec v roce 1944 za činnost v odboji zatčena a deportována do koncentračního tábora v Ravensbrücku. Dauphin se domů vrátil již v roce 1944 v rámci osvobození Francie, zatímco Rosine setrvala v německém vězení až do konce války. Dauphin mezitím začal znovu točit filmy, titulní roli hrál například v přepisu klasické předlohy CYRANO Z BERGERACU (Cyrano de Bergerac, 1945). Koncem čtyřicátých let začal postupně klesat význam Dauphinových rolí, v několika filmech se později ale znovu uplatnil pouze díky hlasu – jako vypravěče jsme jej mohli zaznamenat například ve slavných TŘECH MUŠKETÝRECH (Les trois mousquetaires, 1953).


19.8.1903
Corbeil-Essonnes, Essonne, Francie
16.11.1978
Paříž, Île de France, Francie
Claude Dauphin csfd

BídníciLe PionPáni ouřadovéLa vie devant soiLe Point de mireEl anacoretaMadoNájemníkSiècle des lumières, LeDůležité je milovatNáhradníkRůžové poupěThéâtre de Tristan Bernard, LeP... respectueuse, LaAu rendez-vous de la mort joyeuseChceme plukovníkyVogue la galèreKraksaÉglantineBerlin AffairHard ContractThe Madwoman of ChaillotAdolphe, ou l'âge tendreBarbarellaDa Berlino l'apocalisseDva na cestěLamielUne et l'autre, L'Grand PrixHoří v Paříži?Un beau dimancheLady LZločin v expresuLa bonne soupeThe VisitSymphonie pour un massacreTiara TahitiĎábel a desateroRevueThe Full TreatmentCrime of PassionPourquoi viens-tu si tard?Mon coquin de pèreThe Quiet AmericanPaříž, hotel PalaceŠpatné známostiNous irons à ValparaisoPhantom of the Rue MorgueLittle Boy LostNevinní v PařížiTři mušketýřiAdorables créaturesApril in ParisRadovánkyZlatá hřívaMademoiselle ModisteDeportedLa Petite chocolatièreAinsi finit la nuitInconnu d'un soir, L'


Aktualizace osobnostního profilu Claude Dauphin: 1.11. 2023 00:55