Roald Dahl (1916 - 1990)


Roald Dahl se narodil v Llandaffu ve Walesu 13. září roku 1916 norským rodičům. Jméno Roald dostal po norském národním hrdinovi, polárním badateli Roaldu Amundsenovi. Když byly Roaldovi tři roky, zemřel mu otec a starší sestra. Mladý Roald si zamiloval příběhy a knihy. Matka mu vyprávěla o trolech a dalších norských mýtických stvořeních, Roald si tyto dobrodružné příběhy zamiloval.

Bylo mu 23 let, když vypukla Druhá světová válka a přihlásil se k Royal Air Force v Nairobi. I přes svou výšku (2 m) se stal pilotem důstojníkem a polovinu války prožil za kniplem. Jednou havaroval v libyjské poušti, utrpěl frakturu lebky a dočasně oslepl, tento zážitek popisuje v díle Sólový let. Zúčastnil se bitvy o Atény, kde sestřelil minimálně dva německé letouny (za celou válku měl Dahl na kontě nejméně pět sestřelených nepřátelských letounů) a sám dostal přímý zásah.

Roku 1942 byl jako invalidní (trpěl častými bolestmi hlavy) poslán do Washingtonu jako Air Attaché, kde se setkal se spisovatelem C.S.Foresterem (Sága o Hornblowerovi), který Roalda požádal, aby sepsal své zážitky z války pro Saturday Evening Post, což Roald rád udělal. Obratem mu přišla odpověď: "Vy jste věděl, že jste spisovatel? Nezměnil jsem ani slovo," a přiložen byl i šek na 900$. V roce 1943 vydává svou první knihu The Gremlins - o zlomyslných duších, jež podle legend z RAF způsobují selhání motoru. V následujících letech píše Dahl především povídky pro dospělé, většinou s mistrnou pointou, nezřídka s velikou dávkou černého humoru (Známá je například ta o sázce se zapalovačem, jež byla později zadaptována v Alfred Hitchcock presents a později parafrázovaná Quentinem Tarantinem ve Čtyřech pokojích).

Co jej ale proslavilo nejvíce, jsou knížky pro děti, kterých si i sám Dahl váží nejvíce. "Napsat knihu pro děti je náročnější. Je těžší udržet pozornost dítěte, protože dítě se nesoustředí jako dospělý, dítě ví o televizi ve vedlejším pokoji. Je těžké udržet dítě, ale je báječné se o to snažit." Jeho první knihou pro děti byla James and the Giant Peach, kterou vydal v roce 1961. Zásadní úspěch však přišel o dva roky později, když zužitkoval svou inspiraci z dětství a publikoval Karlíka a továrnu na čokoládu, o které v Timesech napsali, že je to vůbec nejzábavnější dětská knížka ze všech. Čínské vydání této knihy je vůbec největším knižním nákladem v dějinách se 2 miliony kopiemi. V roce 1971 se příběh dočkal prvního filmového zpracování s Genem Wilderem v hlavní roli. Sám Roald Dahl nebyl tímto ztvárněním svého příběhu nadšen, Burtonovy pozdější verze se nedožil. Dalším velikým úspěchem byla kniha Matilda, jíž se za půl roku prodalo v Británii přes půl milionu výtisků. Kouzelnou atmosférou oplývá i jeho kniha Fantastický pan Lišák, kterou na filmové plátno přenesl Wes Anderson. Kromě povídek (ať těch s černým, někdy absurdním humorem, nebo těch z války, kterou líčí se zvláštní, lehce sentimentální poetikou) a knih pro děti, psal Roald Dahl i básničky jak pro děti, tak pro dospělé (někdy lechtivé, ale vždy velice vtipné).


13.9.1916
Llandaff, Cardiff, Wales, Velká Británie
23.11.1990
Oxford, Oxfordshire, England, Velká Británie
Roald Dahl csfd

Matilda Roalda Dahla: MuzikálČarodějniceObr DobrPohádky narubyJe těžké ji svéstFantastický pan LišákKarlík a továrna na čokoláduJakub a obří broskevMatildaShekare khamooshČarodějkyAž k bodu zlomuThe BFGVeľká rošádaCo jsem komu udělala?Pan Wonka a jeho čokoládovnaTeatterituokio: Maku36 HoursDnes večer hrám jaNeobvyklé příběhyUit de wereld van Roald DahlJackanoryZáměnaKrysařLabuťOtravaPodivuhodný příběh Henryho SugaraMôj poklad nežnýTom a Jerry: Willy Wonka a továrna na čokoláduTři malá prasátkaThe Night DiggerChitty Chitty Bang BangŽiješ jenom dvakrátAlfred Hitchcock uvádíLate Night HorrorThirty-Minute TheatreThat Was the Week That Was'Way OutRendezvousSuspicion


Aktualizace osobnostního profilu Roald Dahl: 2.11. 2023 15:38