Fernand Ledoux (1897 - 1993)   † 96 let


Fernand Ledoux patřil k významným osobnostem francouzského divadla první poloviny 20. století, výrazným způsobem se ale prosadil i ve filmu. I když se jen zřídka dostal k velkým rolím, jeho filmografie dává tušit, že si pečlivě vybíral, v čem bude hrát a spolupracoval s režiséry zvučných jmen. Fernand Ledoux pocházel z Belgie a narodil se do rodiny velkoobchodníka s vínem. V Belgii také původně studoval, ale po první světové válce se vydal do Paříže a v roce 1919 začal na Národní konzervatoři dramatických umění studovat herectví a školu dokončil s druhou cenu v žánru komedie.

S filmem začal znovu spolupracovat ve třicátých letech, připomeňme například vedlejší roli prince Filipa Koburského v Litvakově historickém dramatu MAYERLING (1936), ke zviditelnění v celoevropském měřítku mu pomohla i poměrně velká role v mezinárodně obsazeném filmu POPLACH VE STŘEDOZEMNÍM MOŘI (Alerte en Méditerranée, 1938). Do zlatého fondu světové kinematografie vstoupil jednou z hlavních rolí přednosty stanice Roubauda, v níž vytvořil manželský pár se Simone Simon v Renoirově filmu ČLOVĚK BESTIE (La bête humaine, 1938). Mezitím postoupil v Comédie Française k větším úlohám, vedle osvědčených francouzských klasiků účinkoval i v dílech zahraničních autorů (Pirandello, Ibsen), příležitostně se uplatňoval i jako divadelní režisér (Byznys je byznys, 1937; Létající doktor, 1938).

Za druhé světové války hrál v řadě filmů, které byly tehdy uvedeny i v českých kinech, z nich vyniká především hlavní role ve venkovské rodinné kronice TVRDOHLAVCI (Goupi mains rouges, 1943) režiséra Jacquese Beckera, velké příležitosti mu ale nabízeli i další významní režiséři jako Marcel Carné (NÁVŠTĚVA Z TEMNOT - Les visiteurs du soir, 1941), Maurice Tourneur (VOLPONE, 1941) nebo Henri Decoin (PRVNÍ DOSTAVENÍČKO - Premier rendez-vous, 1941). Ještě po válce dostal několik velkých hereckých příležitostí, například ve spolupráci s Christianem-Jaque (ČÁRY A KOUZLA - Sortilèges, 1945).

Ačkoli byl především uznávaným charakterním hercem dramatických rolí, překvapivě se prosadil i v komediálním žánru, poprvé se takto osvědčil jako profesor historie Piétrefond ve filmu MONSEIGNEUR (1949). Později jako profesor biologie a tyranský otec rodiny vytvořil manželský pár s Gaby Morlay ve dvou dobově velmi úspěšných komediích OTEC, MATKA, SLUŽKA A JÁ (Papa, maman, la bonne et moi, 1954) a OTEC, MATKA, MOJE ŽENA A JÁ (Papa, maman, ma femme et moi, 1955); jeho synem v obou filmech byl později slavný Robert Lamoureux. Před kamerou byl Ledoux filmovým otcem i dalších slavných zástupců mladší herecké generace, například v milostném příběhu KRISTINA (Christine, 1958) byla jeho dcerou Romy Schneider. Objevoval se i v adaptacích osvědčených literárních předloh (BÍDNÍCI - Les Misérables, 1958).


24.1.1897
Tirlemont, Belgie
21.9.1993
Villerville, Francie
Fernand Ledoux csfd

DědictvíTisíc miliard dolarůUbožáciAlice ou la dernière fugueAttention chien méchantProžít si své pekloČíňané v PařížiBel ordureMoi y'en a vouloir des sousSpálené stodolyOslí kůžeVe znamení býkaL'Orgue fantastiqueLa CommunaleUp from the BeachMeč a váhyFreudLes CélibatairesNejdelší denProcesThe Big GambleCartagine in fiammePravdaRecours en grâceJ'irai cracher sur vos tombesBídníciKristýnaLes ViolentsTen, který musí zemřítDobrodružství Tilla UlenspieglaOtec, matka, moje žena a jáZákon ulicFortune carréeLes Hommes en BlancOn ne badine pas avec l'amourOtec, matka, služka a jáČin láskyLes Loups chassent la nuitLe Malade imaginaireMonseigneurPattes blanchesL'OmbreLe Mystère BartonVěčný konfliktDanger de mortLa Fille du DiableLa Rose de la merLa Fille aux yeux grisČáry a kouzlaBéatrice devant le désirDes jeunes filles dans la nuitL'Homme de LondresLe Grande MarnièreTvrdohlavciVěčný nepřítelLe Lit à colonnesNávštěva z temnotL'Assassinat du père NoëlPremier balPremier rendez-vous


Aktualizace osobnostního profilu Fernand Ledoux: 24.4. 2024 18:31