Nadine Basile (1931 - 2017)


Jako výrazný dívčí typ se francouzská herečka Nadine Basile prosadila ve filmu počátkem padesátých let 20. století, později hrála i v divadle a televizi, dnes je ale její herecká kariéra dávno uzavřenou minulostí. Pochází z Paříže, ale její vlastní jméno Naděžda Bessaraboff prozrazuje příslušnost k ruské exilové komunitě, která měla tehdy ve Francii početné zastoupení. K filmu se poprvé dostala jako sedmnáctiletá, kdy dostala menší roli jedné z chovanek dívčí polepšovny v Duvivierově dramatu V KRÁLOVSTVÍ NEBESKÉM (Au royaume des cieux, 1949).

I když nikdy nestudovala herectví, zkušenosti z filmu ji nakonec přivedly i do divadla, poprvé stála na jevišti v roce 1956, častěji se divadelnímu herectví začala věnovat počátkem 60. let, kdy vystupovala v Théâtre Sarah Bernhardt nebo Théâtre de Vieux Colombier, často hrála v díle Paula Claudela. V této době také prakticky zmizela z filmu, naopak začala spolupracovat s televizí a v 70. letech se objevila v několika seriálech. Před filmovou kameru se postavila po delší přestávce v režii Jeanne Moreau (DOSPÍVAJÍCÍ DÍVKA - L'adolescente, 1979). Poté znovu hrála v televizních seriálech, z její práce na jevišti připomeňme Dostojevského Idiota, v němž v letech 1986-1987 hrála ve dvou pařížských divadlech.

Od počátku 90. let žije Nadine Basile v soukromí. Jejím manželem byl významný divadelní a filmový herec Jean Martinelli (1910-1983).


1.4.1931
Paříž, Île de France, Francie
29.6.2017
Lyon, Francie
Nadine Basile csfd

L'AdolescenteC'est Mozart qu'on assassineTintin a jezero žralokůDes Christs par milliersUn coupleČetník z ChampignoluMaigret klade pastSylviane de mes nuitsCe soir les jupons volentVoici le temps des assassinsLe Dossier noirMademoiselle de ParisLa Neige était saleLe Feu dans la peauLe Mal de MarieL'Amour, MadameL'amour, MadameLe Trou normandSous le ciel de ParisAu royaume des cieuxLes Amours des années grisesLa Vie des autresGaston PhébusIl était un musicien


Aktualizace osobnostního profilu Nadine Basile: 16.3. 2024 12:51