Dmitrij Ščerbina 55 let


Pouť po hlavních městech států tehdejšího SSSR. Zhruba tak vypadalo dětství a dospívání tohoto ruského divadelního a filmového herce. Dmitrij Petrovič Ščerbina se narodil 1. října 1968 v ázerbajdžánském hlavním městě Baku, ze strany obou rodičů mu v žilách koluje kozácká krev. Po smrti svého otce se s matkou přestěhoval do Běloruska, kde v Minsku prožil celé dětství. Po skončení střední školy se vydal do Moskvy, aby se pokusil o přijímací zkoušky ke studiu herectví na MCHAT, které se mu podařilo úspěšně složit. Již během studií MCHAT hrál divadlo pod režijním vedením Olega Tabakova. Ve výčtu jeho rolí z tohoto období jsou takové, jako Wikowski v Biloxi blues nebo hrabě Novinský v Obyčejné historii. Ve stejnou dobu, v roce 1992, proběhl i jeho filmový debut, a to v hlavní roli v detektivce TŘI DNY MIMO ZÁKON. V době studia se rovněž seznámil se svou životní partnerkou, herečkou Olgou Pavlovec.

Pravým startem jeho filmové kariéry byla role Alexeje Berestova ve filmu SLEČNA SELKA (1995) na motivy stejnojmenné povídky Alexandra Sergejeviče Puškina. Role v tomto filmu, v němž se v dalších rolích objevily známé tváře, Leonid Kuravljev (známý především z filmu IVAN VASILJEVIČ MĚNÍ POVOLÁNÍ) a Vasilij Lanovoj (např. VOJNA A MÍR, ANNA KARENINA) přinesla Dmitriji velkou popularitu a několik cen z filmových festivalů. Následujícího roku ztvárnil hlavní roli v kriminálním dramatu ÚTĚK OD SMRTI. Za tuto roli získal v roce 1997 ocenění za nejlepší mužskou hlavní roli na filmovém festivalu Zlatý vítěz . Úspěšný byl i jeho vstup na pole seriálů, když za hlavní roli v seriálu STYLY, kromě kladné odezvy u kritiky i diváků, získal ocenění Objev roku. Další jeho významnou seriálovou rolí byl Anatolij Mariengof v seriálu JESENIN (2005). Český divák měl možnost Dmitrije vidět v roli Vladimíra Rybaltovského ve filmu ADMIRÁL (2008).

Ačkoliv žije a pracuje v Moskvě, nepovažuje se za Moskvana. Patří mezi populární herce, před novináři však úzkostlivě chrání svůj soukromý život.


1.10.1968
Baku, Ázerbájdžán, Sovětský svaz
Dmitrij Ščerbina csfd

AdmirálAferistyMoj ličnyj vragBeg ot smertiSlečna selkaTri dnya vne zakonaKalbimin SultanıTorgsinDněvnik svekroviKrasnyje gorySkalolazkaStrasti po ČapajuMoskva. Tri vokzalaSKAdmiralDve suďby 4. Novaja žizňBalzakovskij vozrast, ili Vse mužiki svo... 3Sročno v nomerBanditskij PětěrburgPsevdonim Stalin.LiveBalzakovskij vozrast, ili Vse mužiki svo... 2Dve suďby 2. Golubaja krovDve suďby 3. Zolotaja kletkaJeseninDve suďbyČjornaja komnata


Aktualizace osobnostního profilu Dmitrij Ščerbina: 13.11. 2023 23:39