Bill Prady 63 let


Bill Prady je americký televizní autor a producent, pod jehož tvorbu spadají sitcomy a varieté pořady, jako například Ženatý se závazky, Star Trek: Voyager, Gilmorova děvčata nebo Teorie velkého třesku. Jeho spisovatelská kariéra odstartovala roku 1985 se sérií You can't do That On Television (od 1979). Snad díky tomuto kanadskému pořadu se později dostal i ke své zlomové práci, a totiž práci pro Jima Hensona, autora Muppetů. Dokonce se mu během působení od Hensona dostalo cti - podle jeho obličeje vznikla loutka Chip. Roku 1991 byl nominován na cenu Emmy za spoluautorství posmrtné poklony "The Muppets Celebrate Jim Henson".

Od podzimu 2012 Prady vyučuje na School of Cinematic Arts na University of Southern California. Zároveň je i opatrovníkem udílení cen Humanitas programu New Voices. Stejně jako mnoho dalších celebrit pracujících v zábavním průmyslu, i Bill Prady graduoval na Michiganské Cranbrook School in Bloomfield Hills. Roku 2003 byl jedním ze 135 kandidátů, kteří se zúčastnili voleb do Kalifornského senátu (obdržel 474 hlasů). Zajímavostí je, že se podílel na vývoji mikroprocesoru Zilog Z80 v The Small Computer Company, což dokresluje nerdský zápal v jistém seriálu. Díky vědeckému zaměření dokonce získal čestné členství v Královském Kanadském institutu (2010).

Bill Prady je téměř pravidelně nominován na cenu Emmy a Zlatý glóbus, k roku 2013 však stále ani jednu neproměnil. Jeho největším oceněním na televizním poli tak zůstávají The People's Choice Awards a WGA Award.


7.6.1960
Detroit, Michigan, USA
Bill Prady csfd

Teorie velkého třeskuThe MuppetsThe CowPříšerná rodinka


Aktualizace osobnostního profilu Bill Prady: 17.10. 2023 21:11