Jean Davy (1911 - 2001)


Francouzský herec Jean Davy byl řadu let spjat s nejslavnější francouzskou divadelní scénou Comédie Française, uplatnil se ale i ve filmu a ve Francii je znám i jako dabér. Pocházel z pařížského předměstí Puteaux a s divadlem začínal počátkem třicátých let 20. století, nejprve vystupoval v Théâtre de l'Oeuvre a Théâtre de l'Atelier. První zkušenosti s filmem mu poskytl režisér Anatole Litvak, Davyho debutem byla menší role ve filmu z prostředí letců MODRÁ BRIGÁDA (L'equipage, 1935), o rok později ztvárnil postavu hraběte Hoyose v historickém dramatu MAYERLING (1936).

Po válce se dostal i k větším úkolům ve filmu, velkou příležitost dostal jako komisař Chabrier ve dvou na sebe navazujících úspěšných filmech ZVLÁŠTNÍ MISE (Mission spéciale, 1946) a ZLOČINECKÁ BRIGÁDA (Brigade criminelle, 1947). Kromě několika vedlejších postav právníků hrál hlavní roli vdovce žijícího s nevlastní dcerou na starém zámku v dramatu VLČICE (La louve, 1949). Vracel se i k rolím v historických kostýmech a například jako regent Filip Orléanský se objevil ve starší a u nás méně známé verzi filmu CARTOUCHE, KRÁL PAŘÍŽE (Cartouche, roi de Paris, 1950).

Stěžejní součástí Davyho uměleckých aktivit se po válce stal filmový dabing. Pro francouzskou distribuci namluvil řadu slavných amerických herců, nejčastěji to byli Charlton Heston, Robert Taylor, James Mason, Cary Grant, Gary Cooper, z evropských kolegů jmenujme italského Amadea Nazzariho. Mluvil také v animovaných filmech, v některých francouzských titulech zazněl jeho hlas v úloze vypravěče. Mimo jiné se začal věnovat i pedagogické činnosti a na konzervatoři vychoval řadu mladých adeptů herectví, kteří na něj později vzpomínali jako na osobnost velmi benevolentní k začátečníkům.

Koncem padesátých let opustil Jean Davy Comédie Française a přešel k účinkování na menších scénách, například v Théâtre Hébertot, často vystupoval na různých divadelních festivalech. Z této doby jej naši diváci mohou znát v menší roli plukovníka ve filmu KRISTINA (Christine, 1958), později hrál maršála de Turenne ve slavném dobrodružném snímku ŽELEZNÁ MASKA (Le masque de fer, 1962). Před filmovou kamerou poté stál jen zřídka, v několika filmech ale zazněl jeho hlas (SPIKNUTÍ - Le complot, 1973; STAVISKY, 1974). Často ale hrál v televizi a svou filmografii rozšířil o četné seriály, adaptace divadelních her a televizní filmy.


15.10.1911
Puteaux, Francie
5.2.2001
Paříž, Île de France, Francie
Jean Davy csfd

Éloge de l'amourBalzacPas de scandaleLe Dernier étéFiestaDernière saison, LaLacenaireBernadetteLa Queue de la comèteHerbe rouge, L'Vládci světlaDívka z LotrinskaOthelloLe Diable dans la boîteEugène SueLa PolonaiseLe profanateurLa Bouquetière des innocentsŽelezná maskaDrôles de phénomènesKristýnaUn jour comme les autresSainte JeanneZtracené vzpomínkyAu royaume des cieuxFemme nue, LaLouve, LaOn ne triche pas avec la vieCartouche roi de ParisBrigade criminelleDestin exécrable de Guillemette Babin, LeGrande Maguet, LaZápas ze smrtíMission spécialeFarandoleJugement dernier, LeLe mystère Saint-ValSám v nociPremier de cordéeMon amour est près de toiUne étoile au soleilĎáblova rukaDestin fabuleux de Désirée Clary, LeHomme qui joue avec le feu, L'Historky Elysejských políMaison du Maltais, LaMayerlingL'équipageEnfants du printemps, LesLa grande cabrioleDetektiv Pepe CarvalhoChâteauvallonMadame et ses flicsDeux amies d'enfanceLumière des justes, LaYeux bleus, LesIl était un musicienMédecins de nuitLes samedis de l'histoireNoëlle aux quatre vents


Aktualizace osobnostního profilu Jean Davy: 23.11. 2023 11:50