Joanna Kulig 41 let


Joanna Kulig je polská televizní, filmová a divadelní herečka a také zpěvačka, která se narodila v Krynici-Zdróji. Dětství prožila v malém městečku Muszynka, kde vyrůstala se svými čtyřmi sourozenci. Maminka pracovala jako kuchařka v mateřské škole a její otec byl básník. Nebyli bohatí, ale muzikální. Její sestra Justyna Schneiderová je o pět let mladší a vystudovala divadelní školu v Krakově. Její bratr Piotr Kulig je hudebník.

Její setkání s Grzegorzem Turnauem vyústilo v to, že společně vytvořili píseň, která se dostala na Turnauovu desku „Nawet“, která vyšla v roce 2002. Ve stejném roce mladá umělkyně využila své šance v populární televizní talentové show Idol a dostala se do semifinále. Její sen stát se zpěvačkou ji přivedl na hudební školu, ale když nebyla podruhé přijata na katedru jazzové a zábavní hudby na Hudební akademii v Katovicích, začala se věnovat herectví se specializací na zpěv na AST National Academy of Theatre Arts v Krakově. Diplom zde získala v roce 2007.

V roce 2006, kdy ještě studovala na této škole, debutovala na jevišti ve Starém divadle, kde ztvárnila roli Hermy ve „Snu noci svatojánské“ v režii Majy Kleczewské. Brzy získala další role, například v „Sejmu Kobiet“ a „Operetě“ Mikołaje Grabowského, „Oresteia“ Jana Klata a „Oczyszczenie“ Petra Zelenky. Účinkovala také v některých hrách v jiných divadlech, například ve „Wasse Żelaznowa“ v režii Waldemara Raźniaka, v muzikálu „Chopin Musi Umrzeć“ a „Sonet Belzebuba“ Krzysztofa Jasińského.

O dva roky později debutovala na velkém plátně ve filmu Wednesday, Thursday Morning režiséra Grzegorze Packy – variaci na Before Sunrise od Linklatera. Hrála zde mladou dámu, která tráví dlouhé hodiny s náhodně potkávaným chlapcem, který se zabývá hrou lží, polopravd a svádění. Za tuto roli získala cenu za nejlepší debut na filmovém festivalu v Gdyni.


24.6.1982
Krynica-Zdrój, Polsko
Joanna Kulig csfd

Knox Goes AwayKobieta z...She Came to MeKażdy wie lepiejKompromatJá teď lžuSafe Inside7 citůKlérMiłość jest wszystkimStudená válkaNevinnéPitbull. Niebezpieczne kobietyDiscopoloDom kobiet(Ne)potřebuju chlapaWarsaw by NightIdaJeníček a Mařenka: Lovci čarodějnicJibeuro ganeun gilNekonečněPamiętnik pani HankiWalesa: člověk nadějeMaraton tańcaNumeros, LosOnyZtracený časŽena z pátého patraMilion dolarówJánošík - Pravdivá historieŚroda, czwartek ranoHannaPavučinaTuca & BertieEddyO mnie się nie martwPułapka


Aktualizace osobnostního profilu Joanna Kulig: 19.11. 2023 16:27