Charlotte Rampling 78 let


I když se ve svých začátcích britská herečka Charlotte Rampling před kamerou objevovala spíše jen zřídka, již v mládí se zařadila mezi výrazné herecké osobnosti celoevropského významu. Dnes má na svém kontě řadu prestižních filmových cen z různých zemí a nutno dodat, že v posledních letech točí častěji než kdykoliv předtím. Narodila se v malé vesnici Sturmer na jižním pobřeží Anglie, jejím otcem byl Godfrey Lionel Rampling (1909-2009), kdysi úspěšný sportovec a olympijský vítěz v běhu z roku 1936, později vysoký důstojník v armádě, v hodnosti plukovníka sloužil po druhé světové válce v řadách NATO.

Širší pozornost jí vynesla postava houslistky Meredith ve filmu DÍVKA GEORGY (Georgy Girl, 1966), díky znalosti několika jazyků ji brzy začali oslovovat i filmaři z jiných zemí. Slavný italský režisér Luchino Visconti ji například obsadil do svého filmu SOUMRAK BOHŮ (La caduta degli dei, 1968). Tady se poprvé setkala s Dirkem Bogardem, s nímž později vytvořila pár opět v italském filmu zasazeném do druhé světové války NOČNÍ VRÁTNÝ (Il portiere di notte, 1973). Mezitím přišly první nabídky k filmování i z Francie, koncem šedesátých let začala často vystupovat i v britských televizních seriálech. Mezitím do jejího soukromí krutě zasáhl rok 1967, kdy po narození mrtvého dítěte spáchala sebevraždu její starší sestra Sarah. Krátce nato její matka Anne Isabelle prodělala mrtvici a až do její smrti v roce 2001 před ní rodina tajila skutečnou příčinu úmrtí Sarah.

Charlotte Rampling vyzrála ve všestrannou herečku a dokázala ztvárnit naprosto odlišné charaktery, především ale zužitkovala svou chladnou krásu s nepřístupným obličejem a často byla obsazována do postav odměřených osudových žen. Nevyhýbala se ani historickým kostýmům, hrála například v italském životopisném filmu GIORDANO BRUNO (1973), v britském historickém filmu JINDŘICH VIII. A JEHO ŠEST ŽEN (Henry VIII and His Six Wives, 1972) ztvárnila královnu Annu Boleynovou. Kromě evropských kinematografií se uplatnila i v hollywoodské produkci, hlavní ženský part odehrála například v detektivním příběhu SBOHEM BUĎ, LÁSKO MÁ (Farewell, My Love, 1975), jako zaměstnankyni aquacentra Rachel jsme ji mohli vidět v dramatu ORKA ZABIJÁK (Orca, 1977), později ji oslovil i Woody Allen (VZPOMÍNKY NA HVĚZDNÝ PRACH - Stardust Memories, 1980).

Ve svém soukromí se Charlotte Rampling od mládí věnovala fotografování a malování (zdatnou malířkou byla ostatně i její matka), její umělecké zájmy se promítly i do soukromého života; jejím prvním manželem byl v letech 1972-1976 Bryan Southcombe (1937-2007), sochař, herec a také spisovatel. Jejich syn Barnaby Southcombe (*1972) dnes pracuje jako televizní režisér. Jejich domácnost s nimi ovšem sdílel také model Randall Laurence a život ve třech v 70. letech zaměstnával britská bulvární média. Po rozvodu se Southcombem se Charlotte Rampling v roce 1978 podruhé provdala za francouzského hudebního skladatele Jeana-Michela Jarre (*1948), s nímž má syna Davida (*1977). Potkali se na festivalu v Cannes a jejich manželství vydrželo dvacet let (rozvedli se v roce 1998).


5.2.1946
Sturmer, England, Velká Británie
Charlotte Rampling csfd

Duna: Část druháBenedettaDunaJuniperTout s'est bien passéI Love You CoiffureLast WordsÚdolí BohůMalý vetřelecRudá volavkaVoyez comme on danseEuforieHannahThe Sense of an EndingWaiting for the Miracle to ComeAssassin’s CreedSculpt45 letZakázaná komnataLe dos rougeJen 17MořeNoční vlak do LisabonuBez záznamuJá, AnnaTutto parla di teVěčný neklidMelancholieMlýn a křížOko uragánuLe Grand restaurantNeopouštěj měObávané místoRio Sex ComedyRose, c'est ParisStreetDance 3DBoogie WoogieHerečky na scénu!Komisař Adamsberg - Muž s modrými kruhyLa Femme invisible (d'après une histoire vraie)Za všechno může má matkaŽivot za časů válkyBabylon A.D.PodvodVévodkyněAngelChaotická AnaDvakrát za životZákladní instinkt 2LumíkVers le sudImmortalJerusalemski sindromKlíče od domuAugustus, první císař římskýBazénPomsta bratraPromlčeníLíbejte se, s kým je liboSpy Game


Aktualizace osobnostního profilu Charlotte Rampling: 5.2. 2024 22:27