Henri Alekan (1909 - 2001)   † 92 let


Henri Alekan byl známý francouzský kameraman, bulharského původu, narozen v Paříži. Začínal jako loutkař. V kameramenském průmyslu se začal pohybovat v 30. letech a do nacistické okupace Francie, která přerušila jeho kariéru, toho příliš nestihl. V roce 1940 byl dokonce zajat, ale podařilo se mu uniknout a spolu se svým bratrem založili odbojovou skupiny "14. července", sídlící v jižní Francii. Pomáhali lidem na útěku, poskytovali přístřeší a falešné doklady. Alekan osobně přispíval tím, že tajně natáčel německé plážové opevnění, za což si po válce vysloužil několik medailí.

V roce 1952 byl povolán, aby v natáčení nahradil kameramana Franze Planera. Jednalo se o romantickou komedii Prázdniny v Římě, kompletně natáčenou v Římě. Od té chvíle začal Henri Alekan zaostávat za novou vlnou francouzských filmařů, odprostírajících se od natáčení v ateliérech a využívajících jednoduchého a plochého osvětlení, přičemž se Alekanovi nedostávalo přílišné pozornosti. Ztrátu dohnal začátkem 60. let válečným historickým filmem Napoleon, pojednávajícím hlavně o bitvě u Slavkova. To už začaly přicházet nabídky s mnohdy kvalitním mezinárodním obsazením, Nůž v ráně, Trojitý kříž, či komedie Lady L. V 80 letech na sebe naposled upozornil, a to výrazně, filmem Nebe nad Berlínem.

Dožil se požehnaného věku 92 let a zemřel na leukémii. Na otázku, "Co je prací kameramana?", odpověděl. "Získávat psychologické reakce, pomocí technologických prostředků."


10.2.1909
Paříž, Île de France, Francie
15.6.2001
Auxerre, Yonne, Burgundsko, Francie
Henri Alekan csfd

Golem, le jardin pétrifiéGolem, l'esprit de l'exilBerlin-YerushalaimNebe nad BerlínemEsterStrange Love Affair, AWundkanalKrásná zajatkyněUne pierre dans la boucheDak van de Walvis, HetPstruhStav věcíO TerritórioGangsterova milenkaRivalové pod rudým sluncemPostavy v krajiněVánoční stromekFun and Games for EveryoneIci et maintenantMayerlingMáky jsou také květyTrojitý křížLady LTopkapiEl otro CristóbalLa Caméra explore le temps : La vérité sur l'affaire du courrier de LyonNůž v ráněPařížankyKněžna de ClévesNapoleonČerný trikotDouze heures d'horlogeIl cavaliere e la zarinaLe Mariage de FigaroDrakLe Bourgeois GentilhommeCasino de ParisPřípad doktora LaurentaSmršťLe Salaire du péchéNejlepší částFrou-FrouHrdinové jsou unaveníLe Port du désirLa Reine MargotLes ImpuresZoéJuliettaLes Amours finissent à l'aubePrázdniny v ŘíměQuand tu liras cette lettreLe Fruit défenduTrois femmesImbarco a mezzanotteJuliette ou La clef des songesLe Voyage en AmériqueParigi è sempre ParigiLa Marie du portMa pommeMilenci z Verony


Aktualizace osobnostního profilu Henri Alekan: 25.4. 2024 19:27