Dino Emanuelli 92 let


Bernardino Emanuelli se narodil 15. června 1931 v italském Janově. Ve své umělecké kariéře používal zkrácenou verzi svého křestního jména, a tak se v titulcích filmů objevoval jako Dino Emanuelli. Téměř celá jeho filmová kariéra se odehrála v sedmdesátých letech a je spjata převážně s italskou komedií. Dino se narodil v Janově, ale vyrůstal u svých prarodičů v hotelu ve Valli di Lanzo. Koncem 50 let absolvoval námořní akademii San Giorgio a v období od 50 do 70 let sloužil jako kapitán obchodních lodí a byl mezi prvními, kteří započali s loděmi výletními. V 70 letech se stěhuje do Říma a stává se autorem a hercem. Jeho kariéra herce se postupně „vypaří" až do neznáma a to na počátku 80 let.

Počátkem osmdesátých let spolupracoval s rádiem RAI na pořadech ONDA VERDE COMBINAZIONE MUSICALE a ONDA VERDE MARE. Poprvé se ozval do éteru dne 2. srpna 1982 v 6 hodin ráno. Představil se jako Dino Emanuelli, bývalý kapitán a začal vyprávět o svém životě na moři. Byl to obrovský úspěch a denně pořad poslouchalo 8 milionů posluchačů. Vyprávěl, mimo jiné, jak po maturitě začínal jako mladík na lodi Costa, pak se stal třetím důstojníkem a největší zážitky má z období služby na nákladních lodí, „svobody", Franca C, Anna C a Bianca C, které vozily migranty do Střední a Jižní Ameriky. Nikdy prý nezapomene na chvíle utrpení příbuzných, při odjezdech lidí z Janova a Neapole. Nejhorší chvíli zažil 22. října 1961 v Karibském moři, v tropickém zálivu svatého Jiří na palubě lodi Bianca C. Vznítila se strojovna a v okamžiku byla celá loď zachvácena plameny. Na palubě bylo 700 cestujících, ale naštěstí došlo „pouze" ke dvěma úmrtím. Za hodinu byli všichni zachráněni díky dokonalé organizaci a vynikajícímu veliteli.

V roce 1994 se objevil v televizním pořadu, kterého byl spoluautorem, LINEABLU s Donatellou Bianchi. Roku 2001 Emanuelli začíná s pořadem NAVIGARE INFORMATI, který se věnuje námořní bezpečnosti pro jachtaře, se zapojením a přítomností důstojníků pobřežní stráže. Program je stále vysílá na Mediaset. Je také tvůrcem a poradcem televizního programu PIANETA MARE (2003), pod taktovkou Tessa Gelisia, který je zaměřen na mořské životní prostředí, rybolov i vaření ryb. Od 5. července 2015 je vysílán pravidelně každou neděli na Channel 5.

Emanuelli chtěl založit opravdovou námořní akademii, aby vrátil lesk italským posádkám. Takže v roce 2000 vznikla l'Accademia italiana della marina mercantile v Janově a roku 2005 absolvovalo prvních 500 důstojníků.


15.6.1931
Genova, Ligurie, Itálie
Dino Emanuelli csfd

Dva společníciUna donna senza importanzaTřetí na řaděCiao marzianoCukr, med a feferonkaPrestami tua moglieQua la manoVtipálekL'AffittacamereŠerif a mimozemšťanIl letto in piazzaInsegnante va in collegio, L'Insegnante viene a casa, L'Jak ztratit ženu a získat přítelkyniZio Adolfo, in arte FührerCharlestonChléb, máslo a marmeládaLa Soldatessa alla visita militareTři tygři proti třem tygrůmDonna... cosa si fa per teQuelli della calibro 38Tragéd FantozziFantozziFuria neraPodezřelá smrt nezletiléUn uomo, una cittàIl maresciallo Rocca


Aktualizace osobnostního profilu Dino Emanuelli: 19.4. 2024 18:35