Arturo Dominici (1918 - 1992)


Italský herec Arturo Dominici je i českým divákům známý z řady filmů různých žánrů, v Itálii se prosadil také jako dabér. Pocházel z Palerma na Sicílii a jako voják se aktivně zúčastnil druhé světové války, kdy bojoval v Jugoslávii. Po válce se v rodném Palermu oženil s Irene Quattrini pocházející z místní smetánky. Měli spolu tři děti, v otcových stopách později kráčela dcera Germana Dominici (*1946).

Souběžně se sandálovými filmy se Arturo Dominici začal uplatňovat i v dobrodružném žánru zasazeném do novější historie a hrál v řadě filmů s hrdiny jako Zorro, Sandokan nebo Robin Hood. Zajímavou roli španělského vyslance dostal ve filmu VLÁDCE SEDMI MOŘÍ (Il dominatore dei sette mari, 1962), mezitím jej poprvé do hororu přizval Mario Bava (MASKA DÉMONA - La maschera del demonio, 1960), později byl doktorem Carmusem ve filmu UMRLČÍ TANEC (Danza macabra, 1964). Ke spolupráci jej zvali i francouzští filmaři; zatímco ve filmu FANTOMAS SE ZLOBÍ (Fantômas se déchaine, 1965) se jen mihnul jako jeden z účastníků kongresu v Římě, v posledních dvou dílech ságy o krásné Angelice dostal větší příležitost v roli kupce otroků Mezzo Morta (NEZKROTNÁ ANGELIKA - Indomptable Angélique, 1967; ANGELIKA A SULTÁN - Angélique et le sultan, 1968). Z umělecky hodnotnějších titulů můžeme připomenout Lelouchův snímek MUŽ, KTERÝ SE MI LÍBÍ (Un homme qui me plait, 1969), kde se ovšem jen mihnul v malé roli celníka.

Počátkem sedmdesátých let začal Dominici pracovat také pro televizi, velkou roli tajemníka Osborna mu přinesl seriál ANDROMEDA (A come Andromeda, 1972), zajímavé příležitosti mu pak nabídli i tvůrci kriminálních dramat (PODIVNÉ VYŠETŘOVÁNÍ - Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto, 1970; MAFIE ZA MŘÍŽEMI - Il caso Pisciotta, 1972; VRAH A POLDA - Il trucido e lo sbirro, 1976). Před filmovou kamerou stál naposledy jako ministr vnitra v dramatu IL CAPPOTTO DI LEGNO (1981), poté se věnoval hlavně dabingu.

Dabing provázel Artura Dominiciho od počátků jeho herecké dráhy, pro italskou distribuci namluvil desítky zahraničních herců, častěji to byl například jeho americký vrstevník Martin Balsam, později se přeorientoval na animovanou produkci a proslul hlavně jako taťka Šmoula v populárním seriálu ŠMOULOVÉ, který byl v Itálii uváděn od roku 1982.


2.1.1918
Palermo, Itálie
7.9.1992
Řím, Lazio, Itálie
Arturo Dominici csfd

Cappotto di legno, IlTony, l'altra faccia della Torino violentaVražda na TibeřeSupermarina: Commissione d'inchiesta speciale SMG 507Vrah a poldaLa polizia accusa: il servizio segreto uccideSgarbo, LoDer Tote vom SarntalRagazza di Via Condotti , LaSindibád a kalif z BagdáduAll'onorevole piacciono le donne (Nonostante le apparenze... e purché la nazione non lo sappia)Girolimoni, il mostro di RomaMafie za mřížemiZorro il cavaliere della vendettaPodivné vyšetřováníSatiricosissimoDio perdoni la mia pistolaMuž, který se mi líbíAngelika a sultánCatherineRakev plná krveLa donna, il sesso e il superuomoNezkrotná AngelikaZorro il ribelleFantomas se zlobíMistero dell'isola maledetta, IlUna bara per lo sceriffoDanza macabraGolia alla conquista di BagdadGolia e il cavaliere mascheratoHerkules proti babylonským tyranůmI due evasi di Sing SingPromessi sposi, ISandok, il Maciste della giunglaUltima carica, L'Il segno del CoyoteMolochPerseo l'invincibileIl dominatore dei 7 mariLancieri neri, IVítězství Robina HoodaIl ladro di BagdadTrojská válkaDollaro di fifa, UnLa vendetta dei barbariMaska démonaMessalina Venere imperatricePiaceri del sabato notte, ILe fatiche di ErcoleVite perduteRosso e neroCavalcata d'eroiYvonne la NuitPrincipe ribelle, IlQuer pasticciaccio brutto de via MerulanaTraccia verde, LaConsigliere imperiale, IlPucciniA come Andromeda


Aktualizace osobnostního profilu Arturo Dominici: 30.10. 2023 11:22