Paula Dehelly (1917 - 2008)


Francouzská herečka Paula Dehelly se před kamerou objevovala přes padesát let, a i když s velkými časovými odstupy natočila pouhých devatenáct filmů, mohli se s ní setkat i čeští diváci. Pocházela z Paříže a herectví studovala pod vedením slavného Louise Jouveta, po jehož boku se poprvé objevila i před kamerou (VSTUP PRO UMĚLCE - Entrée des artistes, 1938), z počátků její práce pro divadlo připomeňme hru Země je kulatá prezentovanou v témže roce v Théâtre de l'Atelier.

Jako jeptiška Catherine se objevila v úspěšné adaptaci divadelní hry DIALOGY KARMELITEK (Les dialogue des carmélites, 1960), vedlejší role jí nabídly i americké projekty realizované ve Francii (GIGOT, 1962; UP FROM THE BEACH, 1965), u nás jsme si Pauly Dehelly mohli povšimnout v menší roli hospodyně na rodném zámku titulní hrdinky v první části série o krásné Angelice (ANGELIKA, MARKÝZA ANDĚLŮ - Angélique, marquise des anges, 1964). Tehdy začala spolupracovat také s televizí, nadále ale samozřejmě hrála v divadle, v 60. letech to byla jeviště Théâtre Montparnasse nebo Théâtre des Célestins.

Z její další sporadické spolupráce s filmem připomeňme menší role ve filmech významných režisérů jako byli Claude Berri (FILM TATÍNKŮ - Le cinéma de papa, 1970) nebo Jacques Deray (TROCHA SLUNCE VE STUDENÉ VODĚ - Un peu de soleil dans l'eau froide, 1971), častěji ale tehdy hrála v televizních seriálech, převážně kriminálních, vidět jsme ji ale mohli i v historickém seriálu MARKÝZ DE BOIS DORÉ (Ces beaux messieurs de Bois-Doré, 1976). Před filmovou kameru se postavila později v roli matky jednoho z hlavních hrdinů ve Ferreriho filmu MILUJI TĚ (I Love You, 1986), po jedenáctileté odmlce zakončila svou práci ve filmu rolí chůvy v komedii ZAMILOVANÁ ČARODĚJKA (Un amour de sorciere, 1997).

Paula Dehelly se kromě divadla, filmu a televize významně uplatnila také v dabingu. I když pro francouzskou distribuci namluvila významné herečky jako Ingrid Bergman nebo Deborah Kerr, proslula především jako dvorní dabérka Angely Lansbury, za niž mluvila nejen ve filmech, ale hlavně v populárním seriálu TO JE VRAŽDA NAPSALA (Murder, She Wrote).


11.2.1917
Paříž, Île de France, Francie
24.3.2008
Paříž, Île de France, Francie
Paula Dehelly csfd

Zamilovaná čarodějkaMiluji těSelimova cestaNemožné? Neznáme!Un peu de soleil dans l'eau froideLe Cinéma de papaLa Prise du pouvoir par Louis XIVSympatický darebaUp from the BeachAngelika, markýza andělůLes ViergesGigotNůž v ráněLe dialogue des CarmélitesDeux hommes dans ManhattanGrand rendez-vous, LeSon dernier roleAndělé hříchuBrána k uměníLes Amours des années follesL'île aux trente cercueilsUne femme, une époqueUn juge, un flicMarkýz de Bois-DoréVérité tient à un fil, LaJackMessieurs les jurésNanouSaturninPosledních pět minut


Aktualizace osobnostního profilu Paula Dehelly: 30.10. 2023 14:46